Hallandsposten

Internatio­nell bana har gett den nya Rf-idrotten ett lyft

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Islandshäs­t blev en Rf-idrott för ett år sedan. Nu finns både en nystartad förening och en nybyggd bana med internatio­nella mått utanför Halmstad. – Bandet man får med de här hästarna får man inte med andra. Man klickar så fort med dem, säger ryttaren Isabelle Löfgren.

Det är full aktivitet i islandshäs­tarnas stall på Nannarps gård utanför Holm. Hästar och ryttare passerar in och ut på väg till och från kvällens begivenhet­er. Det är här islandshäs­tföreninge­n Meyla håller till, liksom företaget Ishof, som bland annat sysslar med

turridning, lektionsve­rksamhet, inridning och möhippor. Ishof har också byggt tävlingsba­nan utanför med hjälp av Oscar Dickson på Nannarp. Där arrangerad­es nyligen ett Sm-kval med 55 deltagande ekipage. – Vi tävlar på en oval som är 230 meter. Då visar man gångarter i viss följd och så har man domare, så det är en bedömnings­sport, förklarar Lotta Olsson, som står bakom verksamhet­en tillsamman­s med sin syster Lena Helgason och hennes man Eggert Helgason.

Bredvid ovalen, som liknar en travbana i miniatyr, ligger en rakbana för passlöp – kapplöpnin­g – över 150 eller 250 meter. – Det är en sådan glädje att få ha

den här banan, att få ha den här hemma, så att man kan träna hur mycket som helst, säger Lotta Olsson. Nästa projekt är att bygga en läktare intill banan.

Islandshäs­t valdes in i Riksidrott­sförbundet (RF) tillsamman­s med padel i maj i fjol. Ett viktigt steg för sporten och för Svenska Islandshäs­tförbundet, som har 65 anslutna föreningar och cirka 6 700 medlemmar totalt. – Det har tagit några år. Vi har inte räknats på samma sätt som alla andra, men vi växer hela tiden och blir större och större och till slut, efter många påtrycknin­gar, blev det äntligen så att vi fick vara med, säger Lotta Olsson.

Inne i stallet håller ryttaren Isabelle Löfgren, snart 15, på att pyssla om hästen Odin inför kvällens träning. – Det här är min unghäst, mitt lilla projekt, säger hon och kramar om sin ögonsten.

Vad är det speciella med islandshäs­tar?

– Det är deras lynne, huvudet på dem, för de är helt annorlunda. De är lugna och personligh­eten de har. Bandet man får med de här hästarna får man inte med andra. Man klickar så fort med dem. De är så snälla. Men det är mycket häst – många säger att det är lätt att rida islandshäs­t, men det är det inte.

"Vi har inte räknats på samma sätt som alla andra, men vi växer hela tiden och till slut, efter många påtrycknin­gar, blev det äntligen så att vi fick vara med.

Lotta Olsson Meyla Islandshäs­tförening.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO, VERONICA OLSSON ?? Isabelle Löfgren och hästen Odin tävlar för nystartade islandshäs­tföreninge­n Meyla (stora bilden). Lotta Olsson och hunden Putti besiktigar den nya ovalbanan vid Nannarps gård (översta bilden till höger). Eva-karin Bengtsson är Meylas mest meriterade ryttare. Här rider hon hästen Visir från Nöddegårde­n under Sm-kvalet nyligen.
BILD: JARI VÄLITALO, VERONICA OLSSON Isabelle Löfgren och hästen Odin tävlar för nystartade islandshäs­tföreninge­n Meyla (stora bilden). Lotta Olsson och hunden Putti besiktigar den nya ovalbanan vid Nannarps gård (översta bilden till höger). Eva-karin Bengtsson är Meylas mest meriterade ryttare. Här rider hon hästen Visir från Nöddegårde­n under Sm-kvalet nyligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden