Hallandsposten

Södergren: ”Tre Kronor har anmält sig till medaljstri­den”

- Göran Sundberg TT

Tre Kronor hyllas efter segern över guldutmana­ren Tjeckien i ishockey-vm. Ett styrkebesk­ed som visar på svensk guldpotent­ial? – Kanske mer medaljpote­ntial, men med rätt lottning och lite tur så är det faktiskt möjligt, säger förre guldhjälte­n Håkan Södergren, expertkomm­entator i Viaplay/tv6.

Rutinerade Södergren, 62, som jobbat som expertkomm­entator åt Nent (före detta Viasat) i 32 års tid, är precis som många andra imponerad över Sveriges insats i 5–3-segern över Tjeckien i söndags kväll. VM är ännu i sin linda, bara två matcher spelade, och Södergren – en av hjältarna när Sverige 1987 tog sitt första Vm-guld på 25 år – höjer nu det svenska ishockeyla­ndslaget ett snäpp. Men inte så högt som till ett potentiell­t guldlag – ännu. Det säger han över en kaffe med TT på ett hotell i Tammerfors dagen efter Sverigeseg­ern: – De har definitivt anmält sig till striden om medaljer. Kapacitete­n i laget visades i går, framför allt att du hade bra målvaktssp­el, backspel och forwardssp­el på samma gång. Oftast har det varit en eller två lagdelar som har funkat. Då haltar det lite och då behöver man ha tur för att vinna, säger han och fortsätter: – Det här var första matchen på länge jag såg ett jäkla drag ända från Magnus Hellberg (målvakten) och hela vägen upp. Det var ett bra fall framåt och många spelare lyfte sig rejält. Tre Kronor har inte stått speciellt högt i kurs hos experter och andra med insyn inför VM. I fjol blev det ju fiasko, missat slutspel och en niondeplat­s som innebar sämsta Vm-resultatet på 84 år. Dessutom har mängder av Nhl-spelare, framför allt forwards, tackat nej vilket inneburit en slagsida på laget. Bra målvaktssi­da, lysande backar – men en forwardssi­da utan spets. Nu klev Rasmus Asplund, Buffalo, fram och sköt två mål. – Det var oväntat. Åtta mål på en hel Nhl-säsong och så kommer han hit och gör två mål i en och samma match, säger Södergren som tycker att Asplund varit bästa forward hittills. Men för att Tre Kronor ska nå ytterligar­e en nivå behövs det en etablerad målskytt. – Vi skulle ha behövt någon av Elias Lindholm eller Filip Forsberg, en offensivt skicklig spelare som bryter mönster och kan göra en spelare. Då faller ofta försvarsor­ganisation­en hos motståndar­na. Den typen av spelare är så viktiga i avgörande matcher, säger Södergren. Lindholms Calgary gick vidare i Stanley Cup-slutspelet i natt och Forsberg har tackat nej då han är kontraktsl­ös och väntas skriva ett jättekontr­akt i sommar. Finns den spelaren bland dem som fortfarand­e inte tackat nej? – (William) Nylander är ju sista hoppet, det är den typen av spelare, säger han. Tre Kronor hade en vilodag på måndagen innan det på nytt väntar två matcher på två dagar – Storbritan­nien (tisdag) och Os-guldvinnar­en och ärkerivale­n Finland (onsdag).

 ?? BILDER: JONAS EKSTRÖMER ?? Rasmus Asplund, till höger, jublar efter ett av sina två mål i segern mot Tjeckien.
BILDER: JONAS EKSTRÖMER Rasmus Asplund, till höger, jublar efter ett av sina två mål i segern mot Tjeckien.
 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Pekar uppåt. Förre landslagsp­rofilen och expertkomm­entatorn Håkan Södergren är positivt överraskad av Tre Kronor.
BILD: JONAS EKSTRÖMER Pekar uppåt. Förre landslagsp­rofilen och expertkomm­entatorn Håkan Södergren är positivt överraskad av Tre Kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden