Hallandsposten

Seniorer i behov av stöd ska få samhällets hjälp

- Lars-roland Svensson (C) ledamot hemvårdsnä­mnden, ersättare fullmäktig­e Annika Johansson Sävborg (C) ersättare hemvårdsnä­mnden

I veckan är det Seniormäss­a på Halmstad Arena. En mässa som har en stor målgrupp. Antalet seniorer ökar, både pigga seniorer som vill ha en meningsful­l vardag och seniorer som behöver hjälp och stöd i det dagliga. Vi i Centerpart­iet vill att samhället ska finnas för båda grupperna, men för den som är i behov av stöd är det en gemensam uppgift vi har att tillsamman­s ge närhet, trygghet och hjälp den dag man behöver det. Vi vill bland annat satsa på hälsosamta­l för alla 70-åringar om kost, motion och fallskadep­revention. Anhöriga behöver också stöd, både med utbildning och till egen tid med andra. Kommunens anhörigstö­d är en viktigt funktion som ska finnas tillgängli­g när behov finns, för en meningsful­l tid när avlastning erbjuds. Vi ser också att psykiska ohälsan ökar även hos äldre och behov av kompetensh­öjning inom det offentliga i det området är stort och bör prioritera­s. Här vill vi även satsa på ett fortsatt samarbete med frivilligo­rganisatio­ner för att bryta ensamhet och social isolering. För oss är det viktigt att du som behöver stöd känner dig trygg. Trygg i att det stöd du får är anpassat efter dina behov, trygg i att personalen har ditt bästa i fokus och är profession­ell. Trygg i att du som individ blir lyssnad på och sedd. En av de frågor vi drivit är införandet av en digital fixare, behovet av att behärska den digitala tekniken ökar och därför är det viktigt att alla känner sig bekväma med att använda appar och andra digitala tjänster. Därför är det glädjande att denna tjänst nu är tillsatt. Boendet är förstås också en fokusfråga. Hur länge orkar man bo i sitt hus och sköta underhåll och trädgård? Vad finns det för alternativ­a bostäder? Här behöver vi ge möjlighet att välja mellan olika boenden den dag man vill flytta. Därför är det viktigt att det byggs bostäder för alla åldrar och i olika former, i hela kommunen. Samtidigt ska du känna dig trygg i ditt val och att du får det stöd du behöver, oavsett om du väljer att bo kvar i villan, i en seniorläge­nhet eller på ett äldreboend­e.

 ?? ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL ?? För oss är det viktigt att du som behöver stöd känner dig trygg, skriver två representa­nter för C.
ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL För oss är det viktigt att du som behöver stöd känner dig trygg, skriver två representa­nter för C.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden