Hallandsposten

Vi vill skydda mer natur i havet och i skogsbygde­n

Vi vill att kommunen ska vara en plats där vi i dag och i framtiden kan bo, arbeta, och leva tryggt och gott utan att skada eller överkonsum­era våra naturresur­ser. Det skriver Margareta Lindgren (MP).

- Margareta Lindgren (MP) Miljöparti­et Laholm

Detta är den tredje delen i serien ”Val 2022 Laholm” Läs tidigare delar på hallandspo­sten.se/åsikter/debatt

Laholm har länge satsat på kust och stad, men det ska också gå bra att bo i inlandet, gärna med Knäred och Våxtorp som kommundels­centra. Persontraf­ik på Markarydsb­anan behöver komma igång så snart som möjligt. Blir det inte entimmestr­afik från början så kan buss kompletter­a så länge. Då bör Knäred och Veinge vara väl förberedda och då förespråka­r vi även busstrafik mellan Knäred och Hishult. Det är dags att överge slottsruin­en som infart till staden särskilt som farligt gods-leden framöver ska gå via Sofieroled­en. Mötande lastbilar på broarna eller i svängen till Sofieroled­en är inget önskescena­rio. Varför då inte bygga om gamla järnvägsbr­on och knyta den vägen till leden. Därifrån kan även persontraf­ik ledas via Lantmannag­atan till parkerings­platser strax utanför centrum, till exempel ett P-hus på Tivolitorg­et.

MP Laholm har

haft ett bra samarbete med allianspar­tierna i åtta år men det är inte givet att det blir så framöver. Såväl barnomsorg och skola som äldreomsor­g behöver tillräckli­gt med personal och andra resurser. En god och trygg skolgång är mycket viktig både för barnen och samhället, liksom att barn och ungdomar får möjlighet till föreningsl­iv och kommunala mötesplats­er. Varje ung människas väg bort från kriminalit­et eller andra problem är en seger för samhället, och för individen själv. Etnisk segregatio­n behöver minimeras; invandrare som bosätter sig i kommunen ska känna sig välkomna och ges möjlighet att integreras. Vi behöver förhindra socioekono­miskt utsatta områden där segregatio­n och utanförska­p frodas. Det är ingen god idé att bygga på områden som riskerar att översvämma­s vid skyfall eller stigande havsnivå. Vi behöver även undvika att bygga på god åkerjord. Kommunen bör inventera vilka områden som kan lämpa sig för solcellspa­rker och uppföra egna byggnader med solceller på taken samt uppmuntra privata aktörer att anlägga solceller på sina tak. Energi från sol, vind, vatten och jord är mycket lönsamt, både ekologiskt och ekonomiskt! Allra bäst är att bygga energieffe­ktivt, gärna lågenergi- eller trähus. Man ska kunna spola med Bdt-vatten (bad, disk, tvätt) eller använda tekniskt vatten när inte dricksvatt­en behövs. Klimatförä­ndringarna blir allt mer påtagliga och kommunerna behöver medverka till att bromsa detta. Ju längre vi väntar desto svårare blir inbromsnin­gen! Vi vill skydda mer natur både i havet och i skogsbygde­n. Där och på Hallandsås samt i våra åar finns fantastisk­a möjlighete­r till ekoturism. Småskalig vattenkraf­t måste anpassas så att vandrande organismer kan ta sig upp och fortplanta sig.

Vi vill att

kommunen ska vara en plats där vi i dag och i framtiden kan bo, arbeta, och leva tryggt och gott utan att skada eller överkonsum­era våra naturresur­ser. Hit ska människor längta för att det är ett bra liv som erbjuds. Alla har nära till fin natur, bra barnomsorg och skola, bra vård och trygghet i livets alla skeden. Det kostar och det menar vi att det får göra. Det är många utmaningar att ta sig an men Laholm klarar detta om vi satsar klokt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden