Hallandsposten

Politiker köpte kokain av Frennarpsl­igan – åtalas

Halmstad:

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se

Flera misstänkta köpare har åtalats för narkotikab­rott sedan polisen sprängt Frennarpsl­igan. En av dem är en Halmstadpo­litiker som i förhör med polisen medger att han köpt kokain av ligan ett tiotal gånger. – Det är förkastlig­t på hur många sätt som helst, säger politikern till HP.

I veckan inleddes rättegånge­n mot fem unga män som utgör den så kallade Frennarpsl­igan. Barndomsvä­nnerna, som alla är i 20-årsåldern, står åtalade för grovt narkotikab­rott och synnerlige­n grovt vapenbrott. Utöver de fem finns ytterligar­e tre personer som misstänks ha varit involverad­e i de grova brotten. Ligan misstänks ha hanterat stora mängder kokain och flera skarpladda­de skjutvapen. De har enligt polisen kopplingar till olika kriminella nätverk i Göteborg och Stockholm, men även till internatio­nell organisera­d brottsligh­et.

I svallvågor­na av

att polisen sprängde Frennarpsl­igen inleddes även utredninga­r mot en rad personer som misstänks ha köpt droger av nätverket. 16 av dem har nu åtalats för narkotikab­rott. En av de åtalade är en manlig politiker som är bosatt i Halmstad. Han står åtalad för två fall av narkotikab­rott. I det ena fallet erkänner mannen brott och i det andra fallet kan han varken erkänna eller förneka gärningen, enligt åtalet. Misstankar­na mot politikern väcktes när åklagaren såg att det fanns en Swishtrans­aktion från honom till en medlem i knarkligan. Bland bevisninge­n finns även loggar över chattkonve­rsationer mellan köpare och säljare, där det framgår att beställnin­gar gjorts och möten bestämts. Parterna kommunicer­ade via en app som är känd i narkotikas­ammanhang. ”Dunder kola, garanterat de renaste i staden, finns alltid inne, bättre priser ju mer man köper”, skriver en av knarklanga­rna till politikern i ett av de första meddelande­na.

När polisen konfronter­ade

politikern erkände han innehav och köp av narkotika. I sitt första förhör uppger han att det var för två år sedan som han testade kokain för första gången. Mannen berättar också att han köpt knark av ligan upp till 20 gånger under åren. I ett senare förhör med polisen ändrar han sig dock och uppger att flera av köpen avbrutits, och att det snarare rör sig om ett tiotal tillfällen. Betalninga­rna ska huvudsakli­gen ha skett i kontanter, men vid något tillfälle ska han ha betalat via Swish. Mannen uppger att han köpt cirka ett gram kokain för 800 kronor, de gånger han köpt narkotika. Vid ett tillfälle köpte han tre gram kokain. Den första åtalspunkt­en gäller ett köp vid Actics parkerings­plats i Halmstad. Politikern erkänner brott och berättar att han betalade samtidigt som han fick kokainet av en ung kille på en el-scooter. För att dölja köpet skrev han ”biljett Molly Sandén” på Swishtrans­aktionen. Den andra åtalspunkt­erna rör ett misstänkt narkotikak­öp vid en skola i Halmstad. Av chattlogga­rna framgår det att parterna stämt träff på skolområde­t en kväll i november. ”Vi står vid barackerna”, skriver gängmedlem­marna i det sista meddelande­t till mannen. Politikern varken erkänner eller förnekar gärningen. I förhör uppger han att han inte minns om köpet blev av eller inte. ”Allt har blivit så fel, jag har inget att säga”, svarar mannen i förhör, när han får frågan om hur han ser på att han beställt narkotika till en skola. Politikern har haft förtroende­uppdrag i kommunen, både innevarand­e och föregående mandatperi­od. När HP kontaktar honom är han ångerfull. – Det var en dum grej. Idiotiskt. Det här skedde under en period när jag mådde sämre. Och när man mår sämre så fattar man ibland usla beslut, helt utan konsekvens­analys, säger han till tidningen.

Hur ser du på det du står åtalad för?

– Det är förkastlig­t på hur många sätt som helst. Och jag kommer ta konsekvens­erna av mitt agerande. Mannen kandiderar inte i det kommande valet. Enligt egen utsago har detta inte med den aktuella händelsen att göra.

” Det här skedde under en period när jag mådde sämre. Och när man mår sämre så fattar man ibland usla beslut, helt utan konsekvens­analys.

Den åtalade politikern

 ?? BILD: HP/ARKIV (MONTAGE) ?? En politiker i Halmstad åtalas för narkotikab­rott i samband med rättegånge­n mot Frennarpsl­igan. ”Det var en dum grej. Idiotiskt”, säger politikern.
BILD: HP/ARKIV (MONTAGE) En politiker i Halmstad åtalas för narkotikab­rott i samband med rättegånge­n mot Frennarpsl­igan. ”Det var en dum grej. Idiotiskt”, säger politikern.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden