Hallandsposten

Facket: ”Vi har haft många förhandlin­gar om sjuklöner”

Halmstad:

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Fackförbun­det Transport bekräftar bilden av att många anställda på Kd-politikern Dennis Lyderiks mackar haft problem med att få ut rätt lön eller semesterer­sättning. – Visst har det förekommit fel även hos andra, men han sticker ut. Flera gånger har han tvingats betala när vi kunnat visa att folk inte fått ut sjuklön, men egentligen ska man inte behöva förhandla om sådant, säger ombudsman Lotta Larsson.

– Jag har varit inkopplad ett antal gånger när det gäller Dennis Lyderiks två mackar i Halmstad. Vissa gånger har vi löst det per telefon, men det har också varit många förhandlin­gar. Vi är flera ombudsmän här som har varit inblandade, säger Lotta Larsson, ombudsman på Transporta­rbetareför­bundets avdelning 25, som har hand om Halmstad.

– Många har ringt mig om att de inte fått ut sjuklön efter att de varit sjuka. De har sagt att han haft inställnin­gen att ”jag kan väl inte hjälpa att du har varit sjuk”, berättar hon.

Lotta Larsson har också hört om flera fall där Dennis Lyderik ringt upp och skällt ut personer som legat hemma sjuka.

– Fast det har han givetvis inte bekräftat för mig, säger hon och tillägger:

– Men flera gånger har vi de facto kunnat visa att han inte har betalat ut sjuklön. Det har både jag och ett antal av mina kolleger varit med och förhandlat om – och då har han så klart fått betala ut pengarna till sist.

– Det är ju en skyldighet man har enligt lagen. Egentligen ska man inte behöva förhandla om sådana här saker, det ska bara fungera.

Ombudsmann­en låter inte det minsta förvånad över att flera av Lyderiks före detta anställda berättat för HP om hur han vägrat acceptera att de varit hemma sjuka. Han ska i stället ha ringt och sagt att de ska komma till jobbet ändå.

– Det är samma mönster i många fall där folk kontaktat oss. Han har skällt ut dem efter noter för att de varit sjuka, sedan har de inte fått ut sin sjuklön – och till sist har han sagt upp dem.

– Tyvärr har en del av de drabbade inte varit våra medlemmar och då har vi inte kunnat företräda dem – men i samtliga fall som vi drivit har de inblandade fått ut sina sjuklöner. Det har varit väldigt många sådana förhandlin­gar.

När HP återger hur flera av dem som jobbat för Lyderik vittnat om hur rädda de varit för honom, säger Lotta Larsson att hon ”i alla år fått höra hur han gapat och skrikit på sin personal”.

– Vi har alltid haft förhandlin­gar med honom. I vissa perioder med lite längre mellanrum emellan, i andra med tätare.

– Jag vill inte gå in på enskilda medlemsäre­nden, men jag säga att det handlat mycket om problem med semesterer­sättning.

HP har under arbetet med den här granskning­en även stött på fall där anställda som slutat fått ta till facklig hjälp för att få ut ersättning för sin inneståend­e semester.

– Ibland har våra förhandlin­gar handlat om felaktiga löner. Vi har bland annat haft fall där Dennis Lyderik inte följer avtalets lönetrappa när folk ska ha höjningar efter två, fyra, sex och åtta år. Det har också handlat om att han inte gör den årliga avtalade höjningen för alla, säger Lotta Larsson och tilllägger:

– En gång ville han sänka lönen för dem som jobbat i många år. Det gick ända till central förhandlin­g innan han tvingades ge med sig.

"Vi har alltid haft förhandlin­gar med honom. I vissa perioder med lite längre mellanrum emellan, i andra med tätare.

Är allt det här strulet något som är generellt för branschen?

– Nej, även om det förekommer fel på andra ställen, så har vi haft betydligt fler kontakter med honom än med andra mackägare.

HP frågar även Svenne Gudmundsso­n, ordförande för OSS (Organisati­onen Sveriges Servicesta­tioner) och tidigare ordförande för föregångar­en Svensk Bensinhand­el, om det ofta förekommer kritik från anställda mot de som driver mackar.

– Nej, det är inget allmänt problem, säger han och tillägger:

– Jag har även varit ordförande i Svenskt Näringsliv­s kommitté för små och medelstora företag i Sverige och där märkte vi inte att den här branschen utmärkte sig negativt på något sätt.

Svenne Gudmundsso­n är ett känt namn i Halmstad efter att i 25 år, 1996–2021, drivit sin mack vid Sannarp.

– Under alla de åren har jag aldrig varit inblandad i några fackliga förhandlin­gar, förutom de man måste ha om man tvingas säga upp folk på grund av arbetsbris­t. Följer man lagar och kollektiva­vtal så behövs det inte en massa förhandlin­gar, säger han.

Kan det ändå inte vara så att det är extra svårt att vara arbetsgiva­re i den här branschen, utifrån att ni har så många unga anställda som kanske inte vet vad som krävs av dem på en arbetsplat­s?

– Vi är medvetna om att vi är en bransch med hög personalom­sättning, där vi för många unga kanske är en möjlighet att jobba extra när de pluggar eller är en språngbräd­a till nästa jobb, säger Svenne Gudmundsso­n och fortsätter:

– Men det måste inte vara ett problem om man ser till att de kan utvecklas när de är hos oss och de kan få något med sig som de har nytta av på sitt cv. Kan vi få folk att trivas så att de stannar i åtminstone tre år så har vi lyckats.

Då HP återberätt­ar för Dennis Lyderik vad ombudsmann­en på Transport sagt, säger han sig inte känna igen hennes bild av verklighet­en – och att han inte kan kommentera enskilda ärenden.

– Men jag skulle inte vilja säga att mina anställda har tvingats kämpa och bråka för att få rätt.

– Självklart kan man ha en förhandlin­g med facket om man tycker olika om saker och ting. Det är bra att den möjlighete­n finns, menar Dennis Lyderik och poängterar att han alltid har följt det som förhandlin­garna kommit fram till.

 ?? ?? ”Många har ringt mig om att de inte fått ut sjuklön efter att de varit sjuka. De har sagt att han haft inställnin­gen att jag kan väl inte hjälpa att du har varit sjuk”, säger ombudsman Lotta Larsson om de drev min mack vid Sannarp var jag aldrig inblandad i några fackliga förhandlin­gar, förutom de man måste ha om man tvingas säga upp folk på grund av arbetsbris­t”, säger Svenne Gudmundsso­n.
”Många har ringt mig om att de inte fått ut sjuklön efter att de varit sjuka. De har sagt att han haft inställnin­gen att jag kan väl inte hjälpa att du har varit sjuk”, säger ombudsman Lotta Larsson om de drev min mack vid Sannarp var jag aldrig inblandad i några fackliga förhandlin­gar, förutom de man måste ha om man tvingas säga upp folk på grund av arbetsbris­t”, säger Svenne Gudmundsso­n.
 ?? BILD: JARI VÄLITALO/ARKIV, PRESSBILD OCH JOHAN PERSSON/ARKIV ?? många förhandlin­gar hon haft med Dennis Lyderik. ”Under de 25 år som jag
BILD: JARI VÄLITALO/ARKIV, PRESSBILD OCH JOHAN PERSSON/ARKIV många förhandlin­gar hon haft med Dennis Lyderik. ”Under de 25 år som jag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden