Hallandsposten

Skolan i Snöstorp behövs för att bryta segregatio­nen

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 8/12. Grönområde­t är stort, väldigt stort, och utgör en bred korridor i villabebyg­gelsen. Här i Snöstorp, mellan Prästvägen och City gross på Stenalycka­n, vill kommunen bygga en ny grundskola med plats för minst 625 elever i årskursern­a 4 till 9. Diskussion­erna och arbetet med att planera den nya skolan har pågått i flera år. Och i veckan klubbade kommunstyr­elsen den nya detaljplan­en för området, vilket HP rapportera­r om i dagens tidning.

Därmed är den politiska processen i hamn. När den nya Snöstorpss­kolan är klar och kan ta emot elever återstår att se. Med största sannolikhe­t lär detaljplan­en överklagas, och en sådan process kan dra ut på tiden. Oavsett när skolan kan vara klar att ta emot elever är den välkommen.

Den nya storskolan i Snöstorp har som sagt varit på tapeten under flera år. Bakgrunden är att kommunen ville ta ett samlat grepp om skolorna på Andersberg, i Snöstorp och på Fyllinge. Eftersom Andersberg­sskolan inte kan byggas ut behöver den skolan göras om till en F–3-skola. I och med detta såddes fröet till att bygga en 4–9-skola i Snöstorp där även elever från Andersberg ska gå. Under resans gång har kommunen gjort flera utredninga­r och landat i att den stora grönytan i anslutning till Stenalycka­n är den bästa placeringe­n.

Men protestern­a från närboende har varit högljudda. Kritiken har handlat om att skolan blir för hög, leder till ökad trafik, att den lockar till sig ungdomar och bus samt att man tar stora delar av grönytan i anspråk. En del av denna kritik har kommunen hörsammat i och med att man ritade om förslaget till den nya skolan.

Framför allt sänktes höjden, men det ledde också till att man var tvungen att ta lite mer av grönytan i anspråk. Genom att bygga en sammanhåll­en skolbyggna­d anser kommunen att man minskar risken för stök. Trots det nya förslaget har kritiken från närboende kvarstått, framför allt vill man att skolan ska byggas på en annan plats. Men enligt de utredninga­r som kommunen har gjort är grönytan i Snöstorp den bästa placeringe­n.

”Jag förstår att man som granne reagerar men vår uppgift är att väga det tunga intresset med en skola mot intresset att ha en park intill”, säger kommunstyr­elsens ordförande Stefan Pålsson (S) i en kommentar till beslutet i dagens tidning.

Samrådet och granskning­en har gått till helt enligt demokratin­s alla regler. De närboende har också möjlighet att överklaga detaljplan­en till länsstyrel­sen. Men med tanke på att länsstyrel­sen inte lämnat några kritiska synpunkter på förslaget lär man inte få något gehör den vägen.

Från ett kommunalt perspektiv behöver man ofta väga olika intressen mot varandra. I det läget behöver politikern­a ta ut en riktning för hur kommunen ska utvecklas, och som är så bra som möjligt för så många som möjligt. För boende i området där den nya skolan ska byggas blir det givetvis en stor förändring som kan upplevas som negativ. Men samtidigt, bor man i stad kan man inte räkna med allt ska vara som det alltid har varit.

En stad som växer måste helt enkelt se om sitt hus – och sina skolor. Därför behövs den nya skolan i Snöstorp.

Att skolan dessutom kommer att ta emot elever från både Andersberg och Snöstorp är bra. Det motverkar skolsegreg­ationen i Halmstad och kan leda till att fler barn får lika möjlighete­r till en bra skolgång. Det är en utveckling som ska välkomnas.

"Bor man i stad kan man inte räkna med allt ska vara som det alltid har varit.

 ?? ?? Många närboende är kritiska till den planerade skolan i Snöstorp, men den ska välkomnas.
BILD: MATTIAS KARLSSON
Många närboende är kritiska till den planerade skolan i Snöstorp, men den ska välkomnas. BILD: MATTIAS KARLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden