Hallandsposten

Regionen ändrade sig om att skänka ambulans till Ukraina

Halland:

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Först sa Region Halland nej, men i veckan beslutade man att skänka en utrangerad ambulans till Ukraina. Bilen innehåller dock bara en bår och ingen medicintek­nisk utrustning. – Det där med ambulanser har blivit en symbolfråg­a. Vi donerar ju mycket annat som behövs, säger Sven-olof Nyman, utveckling­sstrateg på Hallands sjukhus.

I somras blev det en del uppståndel­se kring att Region Halland inte nappade på ett behjärtans­värt förslag från en av sina medarbetar­e. Ambulanssj­ukskötersk­an Johan Larsson hade engagerat sig i kriget i Ukraina och ville att regionen skulle bidra med två äldre ambulanser till en ukrainsk volontäror­ganisation.

Regionens svar blev nej, bland annat med hänvisning till att man vill samordna eventuella biståndsin­satser och därför inte kan stödja olika enskilda initiativ. Ann Molander (L), ordförande i driftnämnd­en för ambulans, diagnostik och hälsa, förklarar:

–Vi vill självklart gärna hjälpa till, men samtidigt är det viktigt att det går rätt till. Det fanns sedan tidigare ett beslut om att regionen kan skänka medicintek­nisk utrustning till biståndsor­ganisation­er, men det beslutet omfattade inte fordon. Det var inte heller självklart att vi kunde donera saker, som vi kan sälja. Det handlar ju om skattepeng­ar.

Normalt sett säljs uttjänta ambulanser och brukar då inbringa 75 000–100 000 kronor. Frågan om donation har nu retts ut av regionens jurister, som inte sett några lagliga hinder.

Till saken hör att Region Halland ända sedan 2013 har ett etablerat samarbete med biståndsor­ganisation­en Human Bridge, som förmedlar utrangerad utrustning från svensk sjukvård till framför allt Östeuropa och Afrika.

– I avtalet ingår att Human

Bridge bedömer var materialet behövs bäst, men jag vet att minst två långtradar­e i veckan går till Ukraina, säger Sven-olof Nyman, tidigare verksamhet­schef för regionens avdelning för medicinsk teknik och numera utveckling­sstrateg på Hallands sjukhus.

Han förklarar att regionen har en plan för när vårdens utrustning och material behöver bytas ut och att man då avgör om den måste kasseras eller kan skänkas som bistånd. Bara den senaste leveransen från Region Halland bestod av allt från fem sjukhussän­gar och 80 madrasser till två pallar med sjukvårdsm­aterial och en Ekg-apparat.

– Vi gör inte utbyten för att

BILD: JARI VÄLITALO/ARKIV

det ska passa Human Bridge, men jag försöker få iväg transporte­r så ofta jag kan. I slutet av den här veckan går det iväg en transport och jag hoppas få iväg ytterligar­e en före jul, säger Sven-olof Nyman, men konstatera­r att ambulanser blivit något av en symbolfråg­a för stödet till Ukraina.

Vid veckans möte med driftnämnd­en för ambulans, diagnostik och hälsa beslutades att en av förvaltnin­gens utrangerad­e ambulanser ska skänkas till stiftelsen Blåljus i samverkan. Stiftelsen ombesörjer transporte­n till Ukraina och har även fått ambulanser av exempelvis Region Norrbotten och Region Stockholm. Driftnämnd­en ber också regionstyr­elsen att kompletter­a nuvarande rutiner för donationer, så att de även omfattar fordon.

Angående att den halländska ambulansen inte innehåller någon medicintek­nisk utrustning säger Anna Pohjanen, ny förvaltnin­gschef för ambulans, diagnostik och hälsa, att hon utgår från att den ändå kommer till användning i Ukraina.

– Ambulansen har ju varit utrustad utifrån vårt arbetssätt, men jag tänker att Blåljus i samverkan inte hade tagit emot den om den inte skulle komma till nytta.

 ?? ?? Driftnämnd­en för ambulans, diagnositk och hälsa gav i veckan klartecken för att skänka en utrangerad ambulans till Ukraina.
Driftnämnd­en för ambulans, diagnositk och hälsa gav i veckan klartecken för att skänka en utrangerad ambulans till Ukraina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden