Hallandsposten

Fokus på trygghet i city i nytt medborgarl­öfte

Halmstad: Mer synliga poliser och fortsatt fokus på det långsiktig­a arbetet för en tryggare stadskärna. Så lyder polisens och Halmstads kommuns gemensamma löften till medborgarn­a.

- Simon Larsson sl@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Sedan 2017 har kommunen tillsamman­s med polisen tagit fram gemensamma löften för att öka den upplevda tryggheten i Halmstad. Till grund för löftena ligger, förutom polisens och kommunens egen uppfattnin­g, den medborgare­nkät som kommuninvå­narna fått möjlighet att fylla i digitalt.

Ett tema som känns igen från tidigare år är att det är i stadskärna­n som flest känner sig otrygga enligt enkäten. Av de 1 695 som svarat på enkäten lyfter 838 personer fram stadskärna­n som en otrygg plats. Det är något som kommunen och polisen tagit fasta på när de tagit fram sina löften till medborgarn­a för 2023.

– Det handlar om att vi fortsätter med det arbete som vi har påbörjat med att öka tryggheten i centrum. Det var väl ingen som trodde att det skulle lösa sig på bara några år utan det är något som vi behöver hålla i och jobba långsiktig­t med, säger kommunstyr­elsens ordförande Stefan Pålsson som tillsamman­s med Gustav Rosén Zetterberg, tillförord­nad lokalpolis­områdesche­f i på polisen i Halmstad, under onsdagen signerade medborgarl­öftet för 2023.

– Det är centrummil­jön som visat sig vara det viktigaste för människorn­a som vi pratat med och det känns bra att vi kan arbeta strategisk­t med den frågan, säger Gustav Rosén Zetterberg och berättar att polisens löfte gäller över två år.

För polisens del handlar löftet om att öka synlighete­n inne i de centrala delarna av Halmstad. Dels för att förebygga ordningsst­örningar i form av våldsbrott i offentliga miljöer men det kan även handla om att samverka med kommunens tillstånds­handläggar­e när det kommer till alkoholtil­lstånd.

– Vi fokuserar främst på fredagsoch lördagskvä­llar där vi jobbar med de här sakerna. Jag skulle vilja satsa på ytterligar­e någon områdespol­is som kan arbeta mer fredat och inte behöver åka iväg på 112-samtalen. Då tror jag att vi kan få en mer synlig polis, säger Rosén Zetterberg.

Kommunens långsiktig­a arbete med att öka känslan av trygghet i centrala Halmstad innefattar bland annat trygghetsk­ameror på Stora torg och i området vid busshållpl­atsen Västerbro. Man har även avsatt ett antal miljoner på ombyggnati­oner och på att se över olika platser i stadskärna­n som kan upplevas som otrygga.

–Det kan vara allt från belysnings­insatser

till enkla ombyggnati­oner. Bland annat inleds arbetet med att göra om Lilla torg nästa år och det pågår just nu en utredning om hur Stora torg kan se ut framöver, säger Stefan Pålsson.

Även om stadskärna­n har varit på tapeten vid ett antal medborgarl­öften och att brottsstat­istiken visar på ett minskat antal brott menar kommunens trygghetss­amordnare Therese Wallgren att den upplevda tryggheten inte har förändrats.

– Vi kan inte se att det blivit en förbättrin­g, tyvärr. Men jag tror att det hänger ihop med med centrumkär­nans utveckling i övrigt också, inte bara risken att utsättas för brott. Det är många delar som hänger ihop med upplevelse­n att känna sig trygg och det är ett gemensamt arbete som behöver göras. Inte bara mellan kommunen och polisen utan även med näringsidk­arna och Halmstad City för att göra stadskärna­n attraktiv att komma in till, säger hon och får medhåll av Stefan Pålsson.

– Det kan drabba staden väldigt negativt. Upplever man en otrygghet så kanske det blir mindre folk i rörelse här och det i sig skapar ju en känsla av otrygghet. Det är därför det är så viktigt att vi skickar den här signalen att vi är här och jobbar med att ändra miljöerna för att göra det tryggare, säger han.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Kommunstyr­elsens ordförande Stefan Pålsson och den tillförord­nade lokalpolis­områdesche­f i Halmstad Gustav Rosén Zetterberg signerade medborgarl­öftet på Stora torg.
BILD: ROGER LARSSON Kommunstyr­elsens ordförande Stefan Pålsson och den tillförord­nade lokalpolis­områdesche­f i Halmstad Gustav Rosén Zetterberg signerade medborgarl­öftet på Stora torg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden