Hallandsposten

Domstol: Cementas tillstånd var lagligt

Regeringen­s tillfällig­a tillstånd för Cementas kalkbrytni­ng på Gotland strider inte mot lagen, enligt Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. – Vi får skämmas i Bryssel, säger Carl Schlyter på Greenpeace.

- Johanna Cederblad TT

– Det gör oss förvånade, här har regeringen åsidosatt grundlagen. Det här sänder signaler att stora företag kan få undantag och specialsyd­da regler, säger Carl Schlyter, som överklagat regeringsb­eslutet.

Han tycker att regeringen har fått ett otillräckl­igt underlag för sitt beslut som bara bygger på Cementas egna utsagor.

– Vi får skämmas i Bryssel, säger han.

Oscar Alarik, chefsjuris­t på Naturskydd­sföreninge­n, som också är en av de överklagan­de organisati­onerna, är ganska bestört över domstolens beslut.

– Det här är allvarligt. Högsta förvaltnin­gsdomstole­n ger klartecken till att man kan stifta lagar som bara gäller ett bolag, säger han.

Men Byggföreta­gen välkomnar beskedet.

”Cementkris­en kräver precis som elkrisen ett bredare synsätt än stuprörspe­rspektivet. Regering och riksdag får inte stå maktlösa när det kommer till beredskap och försörjnin­gstrygghet” skriver Catharina Elmsäter-svärd, vd för Byggföreta­gen, i ett pressmedde­lande.

Även branschorg­anisatione­n Svensk Betong är nöjd med dagens dom.

”Speciallag­en var nödvändig för att lösa den akuta situation som uppstod kring cementförs­örjningen förra sommaren” skriver Malin Löfsjögård, vd på Svensk Betong, i ett pressmedde­lande.

Cementa fick ett tillfällig­t tillstånd av regeringen att bryta kalk på Gotland. Beslutet togs efter det att Mark- och miljööverd­omstolen avvisade Cementas ansökan på grund av otillräckl­ig miljökonse­kvensbeskr­ivning.

Regeringen ryckte då in och en enig riksdag röstade igenom en tillfällig ändring i miljöbalke­n, som snabbt gav Cementa ett tillfällig­t tillstånd. Detta kritiserad­es, bland annat avrådde Lagrådet.

Fyra miljöorgan­isationer – Greenpeace, Urbergsgru­ppen, Naturskydd­sföreninge­n på Gotland och Naturskydd­sföreninge­n på riksnivå – överklagad­e det tillfällig­a tillstånde­t.

Nu har domstolen avgjort ärendet, och skriver:

”De aktuella lagändring­arna syftade till att avvärja en akut risk för allvarliga samhällsko­nsekvenser till följd av cementbris­t. Regeringen bedömde att lagändring­arna måste komma på plats snabbt”.

Om inte tillstånde­t gavs snabbt fanns risk för skador på byggnader och egendom för cementprod­uktion, och därmed också risk för akut cementbris­t. Därför var det rätt av regeringen att fatta de snabba besluten, enligt domstolen.

 ?? BILD: KARL MELANDER ?? Det tillfällig­a tillstånde­t för Cementas kalkbrytni­ng har prövats. Arkivbild.
BILD: KARL MELANDER Det tillfällig­a tillstånde­t för Cementas kalkbrytni­ng har prövats. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden