Hallandsposten

Lättade restriktio­ner och färre tester i hela landet

Coronarest­riktionern­a ska lättas i hela Kina, och de omfattande obligatori­ska masstestni­ngarna ska minska, meddelar Nationella hälsokommi­ssionen.

- TT-AP-AFP

Enligt de nya riktlinjer­na ska vissa personer som har lindriga symtom – eller inga symtom – kunna isoleras i hemmet. Tidigare har alla positiva fall isolerats i statliga anläggning­ar.

Riktlinjer­na slår även fast att testfrekve­nsen ska minska. Nu ska masstester­na begränsas till ”högriskomr­åden” och skolor.

Beskedet kom några timmar efter en ny kinesisk rapport som visar att landets export och import i november sjönk till nivåer som inte setts sedan i början av pandemin.

Nedstängni­ngar ska i fortsättni­ngen omfatta våningspla­n i flerfamilj­shus eller byggnader, och inte hela bostadsomr­åden som tidigare. Dessutom ska invånarna inte längre behöva visa en grön hälsokod på sina mobiler för att komma in i offentliga byggnader, förutom vårdhem, medicinska institutio­ner, förskolor och skolor.

Människor som reser mellan olika provinser kommer inte längre att behöva visa ett nytaget negativt test och ska inte heller behöva testa sig vid ankomsten.

Vaccinatio­nerna av äldre ska skyndas på, enligt de nya riktlinjer­na. Den låga vaccinatio­nsgraden har länge setts som ett hinder för att Peking ska kunna lätta på sin nollcovids­trategi.

Många är lättade över beskedet. – Det är på tiden att öppna upp, det har redan gått tre år, vi borde öppna upp helt, säger en invånare i Peking som ber att få vara anonym, till nyhetsbyrå­n AFP.

– Människor behöver arbeta och äta, du kan inte bara säga åt folk att inte lämna sina hem längre, säger intervjupe­rsonen som lägger till att de som är oroliga kan stanna hemma men att andra måste jobba och fortsätta leva.

Andra är nervösa för ett nytt coronaviru­sutbrott.

– Vi är mycket oroliga, nu öppnar vi upp helt, regeringen bryr sig inte längre, vad ska vi göra om epidemisit­uationen blir allvarliga­re? säger en migrantarb­etare som är rädd att de nya riktlinjer­na kommer att göra det svårare att få jobb.

Sökningar efter flygbiljet­ter inför det kinesiska nyåret ökade på landets största reseapp Ctrip till den

BILD: ANDY WONG

högsta nivån på tre år, rapportera­r den statliga kinesiska nyhetssajt­en The Paper.

I måndags började flera städer i Kina försiktigt lätta på den strikta nollcovidp­olitiken och tidigare rapporteri­ng om hur farligt coronaviru­set är började tonas ned i statskontr­ollerade medier.

Kinas styre har försökt upprätthål­la sin strikta politik för att hålla smittsprid­ningen på noll, men samtidigt begränsa följderna för landets ekonomi. Många kineser har drabbats hårt av restriktio­nerna och invånarnas missnöje blev tydligt under ovanligt omfattande protester som bröt ut häromvecka­n, men som nu har avtagit.

 ?? ?? Ett covidtest i huvudstade­n Peking i måndags.
Ett covidtest i huvudstade­n Peking i måndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden