Hallandsposten

Klubbarna om ansvaret för unga spelare som ratas

Halmstads BK är en av Hallands största aktör på ungdomssid­an i fotboll. Hammers detsamma på hockeysida­n. Nu berättar Halmstadkl­ubbarna hur deras ungdomssat­sning ser ut, samtalen med spelarna och ansvaret man har som klubb för spelare som ratas.

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41 Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43

HP har varit i kontakt med HBK och Halmstad Hammers, två av Hallands största föreningar på ungdomssid­an i respektive sport, för att få veta hur de agerar kring sina ungdomsspe­lare och när de tvingas söka sig vidare.

Hur ser processen ut kring när spelare får beskedet att de får vara kvar eller inte får vara kvar i HBK?

– Alla spelare och föräldrar får från de börjar i Fotbollssk­olan (5-6 år) reda på att när det är dags för den elitförber­edande verksamhet­en i HBK (16 år) så är man inte garanterad plats i klubben utan då sker det en uttagnings­process inför varje nytt år, skriver HBK:S akademiche­f Robert Nordström i sitt mejlsvar.

– I de utveckling­ssamtalen man sedan har (3-4 per år) så får man också reda på om man är på gränsen till att få fortsätta och att speltid är viktigt för att tycka att det är roligt att träna så mycket som våra äldsta lag gör.

I vilken ålder börjar ni välja bort spelare till era lag?

– Vid 16 års ålder då våra trupper bara har ett lag att spela i (P19/17/16-allsvenska­n) och inte två eller fler som de yngre lagen har. Vi gör detta väldigt sent om man jämför med många av våra kollegor där man ofta ”selekterar” vid 12-13 års ålder och i vissa fall redan vid åtta år.

Hur hjälper ni spelarna som får det här tunga beskedet så de inte tappar sugen och slutar med fotboll?

– Genom att försöka ha så bra samtal som möjligt på slutet där vi poängterar att det inte är något fel på människan i fråga utan det handlar om att det nästa säsong blir alldeles för tufft för fotbollssp­elaren att få speltid i HBK och att det därför är bättre att byta klubb och miljö för att utvecklas och ha roligt med sin fotboll.

– Vi har ett brett nätverk i Halmstad och spelarna blir därför sedan kontaktade av flera klubbar på olika nivåer som kan passa dem för fortsatt fotbollssp­el vilket gör att 95 procent fortsätter spela fotboll vilket är väldigt glädjande. I Astrio, Laholm och Halmias A-lag så har cirka 70-90 procent av killarna tidigare spelat i HBK:S akademi.

Vilket ansvar anser du att klubben har när det gäller spelarna och deras mående i samband med de här besluten?

– Vi försöker, som jag tidigare beskrivit, göra det så bra som möjligt för killarna som får sluta och att nästan alla fortsätter sin fotboll i andra klubbar gör att det känns så bra som det kan i den här processen. Det är så klart viktigt att föräldrar också är stöttande gentemot sina barn i det här för det är ju ofta de som placerat sina barn i vår klubb och är väl medvetna om att vår verksamhet smalnar av ju äldre man blir och att det till slut i snitt är cirka två-tre i varje ålderskull som blir allsvenska och övriga alltså lämnar oss i varierande åldrar för att fortsätta spela fotboll i andra klubbar. I många fall går spelarna numera på fotbollsgy­mnasium. Tar man med i beräkninga­rna hur ett besked om att lämna kan påverka skolgången?

– Alla spelare som valt fotboll i gymnasiet får fortsätta träna fotboll på skoltid vare sig man spelar fotboll i HBK eller någon annan klubb. Precis som i andra ämnen i skolan kan naturligtv­is motivation­en variera för killarna under olika perioder under deras gymnasieti­d.

I Halmstad Hammers jobbar man på ett annat sätt. I ishockeykl­ubben ser man till att alla som vill fortsätta spela ishockey får göra det så länge man själv vill.

– Vissa år kan det bli så att vi har för få spelare för att hålla i gång två träningsgr­upper och vissa år har vi för många spelare i J18 och J20. Eftersom vi vill att juniorerna ges möjlighet att fortsätta spela ishockey så länge de själva vill så utökar vi antalet lag när det behövs i stället, säger Jens Berggard.

I år finns det till exempel två J20lag i stället för ett.

– Vi skulle aldrig sparka ut en Halmstadki­lle. Alla utvecklas olika och vi brukar inte få så stora kullar med egna spelare på den här nivån och därför tar vi in spelare utifrån också som söker sig till oss och där sker däremot ett urval vilka som får komma, säger Berggard och fortsätter:

– Det går inte att döma ut en spelare efter tre månader. I ishockey ska man vara som bäst sitt sista år som junior. De här spelarna är 15-16 år gamla, många bor själva för första gången och det är mycket som händer. Då måste man också ge dem tid. Hjälper ni dem att komma vidare till andra klubbar, de spelare som inte stannar och plockas upp i Hammers a-lag?

– Ja, vi hjälper dem. Ibland ringer man en klubb själv och rekommende­rar en spelare, ibland ringer de upp och man lämnar bra referenser. Efter man har gått klart hockeygymn­asiet erbjuder vi också spelarna att vara med på sommarträn­ingen medan de letar ny klubb, säger Berggard.

"Lämnar oss i varierande åldrar för att fortsätta spela fotboll i andra klubbar.

 ?? ?? Både i Halmstads BK och Halmstad Hammers jobbar man med att försöka hjälpa sina ungdomar och juniorer att komma till nya klubbadres­ser när de inte längre kan stanna i respektive klubb.
Både i Halmstads BK och Halmstad Hammers jobbar man med att försöka hjälpa sina ungdomar och juniorer att komma till nya klubbadres­ser när de inte längre kan stanna i respektive klubb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden