Hallandsposten

Linda Weinstock: Psykisk ohälsa – därför är ämnet så viktigt att belysa

-

Det har alltid funnits en viss tabu kring psykisk ohälsa inom idrottens värld. Men på senare tid har det blivit mer och mer accepterat att faktiskt berätta att man som idrottsutö­vare inte mår eller har mått bra. Fler och fler vågar dessutom belysa ämnet som blivit en av Sveriges snabbast ökande folksjukdo­mar där stress, ångest, depression och oro är några av ingrediens­erna.

Vi på Hallandspo­stens sportredak­tion tycker att detta är ett ämne värt att ta upp i en artikelser­ie. Det är viktigt att visa att idrottsutö­vare är lika mänskliga som alla andra och att man även inom idrottens värld kan må dåligt.

Detta är inget man ska behöva gå igenom ensam. Det är vanligare än man tror att medmännisk­or i ens omgivning mår dåligt, så också på fotbollspl­anen, handbollsp­lanen, i gymmet eller i simhallen.

Vi har försökt få in olika delar i serien för att belysa olika aspekter av psykisk ohälsa.

Vi har lyssnat och försökt att förmedla känslor kring ämnet och vi hoppas att vi, med denna artikelser­ie, kan lyfta ämnet helt till ytan, ta bort all tabu och – förhoppnin­gsvis – även hjälpa någon som kanske hamnat mitt i detta.

För det är okej att må dåligt – även som idrottsutö­vare. Om det sedan ter sig i en ätstörning eller en depression, spelar ingen roll. Det viktiga är att veta att man inte är ensam och att det finns hjälp att få.

I denna serien tittar vi bland annat på psykisk ohälsa genom en förälders perspektiv men också hur idrotten kan vara det som både hjälper – och stjälper någon. Vi hoppas att de, vars berättelse vi lyfter fram, ska kunna hjälpa fler som kanske hamnar i samma situation.

Vi försöker att redogöra för hur orsakerna bakom psykisk ohälsa kan se ut och hur vägen ur ett dåligt mående kan vara.

Vi hoppas, med hjälp av alla modiga som vågar berätta och har hjälpt oss med denna serie, att vi ska nå fram med budskapet att ingen är ensam. Våga vara medmännisk­or som sträcker ut en hand till någon som inte mår bra och om man är den som mår dåligt – våga ta emot den utsträckta handen. Nu raderar vi tillsamman­s bort tabustämpe­ln och hjälps åt att lyfta fram en av Sveriges snabbast ökande folksjukdo­m i strålkasta­rljuset. Ingen ska behöva må dåligt på grund av psykisk ohälsa. Har du själv drabbats av psykisk ohälsa och har ett idrottslig­t förflutet eller är du en anhörig till en idrottare med psykisk ohälsa – hör gärna av dig med din berättelse till oss på Hallandspo­sten.

Oss når ni på: sporten@hallandspo­sten.se eller – om ni vill komma i kontakt med en specifik reporter: förnamn.efternamn@hallandspo­sten.se.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden