Hallandsposten

Danmark ger 800 000 till förmån för arbetare

Danmark må vara utslaget ur fotbolls-vm, men det danska fotbollsfö­rbundet fortsätter att markera mot värdlandet Qatar. Nu donerar man motsvarand­e över 800 000 kronor till förmån för migrantarb­etarna i landet.

- Linnéa Engholm TT

Det danska fotbollsfö­rbundet (DBU) kommer att donera motsvarand­e ungefär 820 000 kronor till det internatio­nella fackförbun­det BWI för att hjälpa migrantarb­etarna i Qatar.

55 911 mål gjordes i dansk fotboll under november månad och för varje mål donerar DBU tio danska kronor till BWI. Pengarna är öronmärkta för att förbättra villkoren för arbetarna i Qatar, skriver förbundet på sin hemsida.

”På uppdrag av hela dansk fotboll kan vi nu bidra med konkret stöd till migrantarb­etare i Qatar. Det kan bidra till att säkra bättre förutsättn­ingar för fler i framtiden. Vi är medvetna om att donationen från dansk fotboll inte kan stå ensam, men jag är stolt över bidraget från dansk fotboll som helhet”, säger Jakob Jensen, vd för DBU.

” Jag är stolt över bidraget från dansk fotboll som helhet.

DBU har genomfört flera markeringa­r mot värdnation­en inför VM. Danmark var ett av sju europeiska länder som hade tänkt använda ”One Love”-armbindeln, som ett ställnings­tagande för mångfald och inkluderin­g, i fotbolls-vm. Men efter Fifas hot om sportsliga sanktioner valde samtliga länder att slopa bindeln.

Ett annat danskt initiativ som stoppades var det att byta ut sponsorern­as loggor mot budskapet ”Mänskliga rättighete­r för alla” på träningstr­öjorna.

– Vi skickade en ansökan till Fifa men fick det avvisat. Det är vi besvikna över men något vi får ta hänsyn till, sade Jensen efter det beskedet.

Men på matchställ­en fick Danmarks markering vara kvar, den var en del av själva designen från tröjtillve­rkaren Hummel.

Varken det danska fotbollsfö­rbundets eller Hummels loggor var synliga.

På Instagram skrev Hummel inför mästerskap­et att beslutet var en protest mot värdlandet Qatar och dess bristande mänskliga rättighete­r.

”Vi vill inte synas under en turnering som kostat tusentals människor livet. Vi stöttar det danska landslaget helhjärtat, men det är inte samma sak som att stötta Qatar som värdnation.”, skrev man bland annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden