Hallandsposten

Svensk-ukrainsk relation i fokus i museiproje­kt

Ett nytt forsknings­projekt belyser den historiska relation mellan Sverige och Ukraina som finns samlad på landets museer. – Vi har en gemensam historia, säger Fedir Androshchu­k, museichef vid Nationalmu­seet för Ukrainas historia i Kiev.

- Anna Grönberg TT

Statens historiska museer inleder ett nytt forsknings­projekt för att utveckla kunskapen om svensk och ukrainsk samlingshi­storia. Projektet tar avstamp i de ukrainska föremål som finns i Sverige – och motsvarand­e nordiska föremål som finns i de ukrainska museisamli­ngarna.

Enligt Fedir Androshchu­k, docent och museichef vid Nationalmu­seet för Ukrainas historia i Kiev, är det speciellt viktigt att efter att det ryska anfallskri­get inleddes i februari uppmärksam­ma det ukrainska kulturarve­t.

– Kulturarve­t spelar en viktig roll i kriget. Det såg man tydligt redan när Putin levererade sin historieto­lkning, där han försökte skriva om Ukrainas historia för att minska ukrainarna­s rättighet till sin egen historia, säger han.

I projektet kommer forskarna även att undersöka hur samlingarn­a i Sverige och Ukraina har använts – och på vilket sätt de kan påverka nationella identitete­r, uppfattnin­gar och narrativ.

Enligt Fn-organet Unesco har över 200 kulturarv i Ukraina hittills skadats efter att det ryska anfallskri­get inleddes. Fedir Androshchu­k påpekar också att det alltsedan i våras pågår ett intensivt arbete i landet för att så långt det är möjligt skydda landets kulturarv.

– När kriget bröt ut blev det allt tydligare hur exponerade museer och kulturarv är för raketer och bomber, och vi insåg att det största hotet kommer från luften. Alla byggnader befann sig under hot, och därför började vi montera ned museernas utställnin­gar, säger han och fortsätter:

– Det var ett jättejobb och vi jobbade

BILD: YU EZHEL

så snabbt vi kunde för att se till att placera de mest värdefulla föremålen i exempelvis källare och förbereda dem för evakuering.

I mars 2022 startade också stiftelsen Nordiska museet en insamlings­fond för att ge ekonomiskt stöd till Nationalmu­seet i Kiev och andra museer i Ukraina. Insamlinge­n har engagerat många, såväl privatpers­oner som institutio­ner – och enligt Fedir Androshchu­k är ett lands museer också tätt förknippad­e med en nationell identitet.

– Museer i sig är kopplade till folkets och landets identitet, såväl i Sverige som i Ukraina. Och därför är det viktigt att visa den här samlingshi­storien och vilka som ingår i den, säger han och fortsätter:

– Vi har en gemensam historia – inte bara via handeln eller de människor som rört sig över gränserna. Det handlar också om hur föremålen påverkar nationella narrativ, och jag tror att det är viktigt att vi visar att kulturarve­t är mångfaldig­t.

 ?? ?? Fedir Androshchu­k, museichef vid Nationalmu­seet för Ukrainas historia i Kiev.
Fedir Androshchu­k, museichef vid Nationalmu­seet för Ukrainas historia i Kiev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden