Hallandsposten

”Slow horses” säsong 2

- Jan.andersson@gp.se

(Apple TV+)

De tre första avsnitten till ”Slow horses” andra säsong släpptes redan i fredags, 2 december. Men det finns all anledning att påminna om den här serien. Den är lysande! Ni som trodde att den sunkige agenten Jackson Lamb (briljant spelad av Gary Oldman) skulle bli lite mer ömsint mot sina underlydan­de i Storbritan­niens säkerhetsu­nderrättel­setjänst MI5:S obs-klass Slough house efter deras framgång i första säsongen – tänk igen! Efter ett överflöd av julmysiga London-bilder i kompisars sociala medier-flöden (ja, London ÄR mysigt) är det ändå rätt befrinade att få se bilder från den brittiska huvudstade­n som tursitbyrå­n inte har godkänt. ”Slow horses” är spännade, rapp och välspelad, men den kräver att du som tittare följer med i handlingen. Så lägg mobilen åt sidan om du inte vill bli helt aktersegla­d. Tre avsnitt finns som sagt släppta av säsong två och ett nytt avsnitt kommer varje fredag.

”Kalle Sändare – busringnin­gens mästare” (SVT Play)

Nej, Hassangäng­et var inte först med att tjuvringa folk och spela in de förvirrade samtalen. Det gjorde göteborgar­en Carl-axel Thernberg, aka Kalle Sändare, i 30 års tid. I den här småmysiga dokumentär­en av Stefan Livh och Per Dahlberg medverkar Anna Mannheimer och Peter Apelgren,

Björn Ulvaeus (han och Benny Andersson var stora Kalle Sändare-fans), Fredrik Lindström, Per Andersson och Maria Lundqvist samt Kalle Sändares dotter som berättar om en vänlig men lite frånvarand­e far. Som introdukti­on till fabrikör Stava och Kalle Sändares alla andra galna figurer är detta en underhålla­nde grundkurs. Dokumentär­en kan ses på SVT Play till 5 december 2024.

”Meningen med livet” (Viaplay)

Viaplay tror uppenbarli­gen på sin nya dramaserie med Helena af Sandeberg, Celie Sparre, Ulf Stenberg och Hannes Fohlin. Redan innan det allra första avsnittet av ”Meningen med livet” ens har sänts har man gjort klart med en andra säsong. Celie Sparre och Helena af Sandeberg spelar systrarna Alva och Ellen. Ellen livskrisar och vantrivs i rollen som småbarnsma­mma medan Alva kämpar för att få barn. Som så många av oss sliter de också för att hitta sin plats i tillvaron och få vardagen att fungera. På premiärdag­en 11 december släpps tre avsnitt. Den fjärde advent släpps ytterligar­e tre och på juldagen kommer de två avslutande delarna. Säsong två spelas in i början av nästa år.

”Little America” säsong 2 (Apple TV+)

Nu kommer den andra säsongen av den smått fantastisk­a antologise­rien ”Little America”. Serien baseras på

Musk vs Bezos.

”Meningen med livet”. verkliga invandrare­s livsöden i det stora landet i väster som magasinet Epic tidigare har skrivit om. Den har alltså inget att göra med den brittiske författare­n David Walliams rätt ansträngda serie ”Little Britain” som rullade i början av 2000-talet. Bakom serien står bland andra den Oscarsnomi­nerade producente­n Emily V Gordon och hennes skådespela­nde make Kumail Nanjiani (mest känd för sin roll i tv-serien ”Silicon valley”). Premiär 9 december.

”Dokument utifrån: Musk vs Bezos – Rivaler i rymden” (Kunskapska­nalen/svt Play)

Det råder ingen brist på onödiga snoppmätni­ngar direkt. Världshist­orien har sett sin beskärda del av män med ett patologisk­t behov av att mäta sin framgång, rikedom eller skapandekr­aft mot andra män. Ibland har de fört utveckling­en framåt, ibland bara rört runt i sin egen navelludd. Den här franska dokumentär­en jämför samtidens två rikaste människor – den märkliga entreprenö­ren, industrima­gnaten och twitter-tomten Elon Musk och hans rymd-nemesis Amazongrun­daren Jeff Bezos – och ingen av dem framstår som någon man vill ta en öl tillsamman­s med direkt. Men deras historia och gemensamma fascinatio­n för kosmos är intressant och dokumentär­en klart sevärd. Kan ses till 26 november 2024.

Dalila Dorai 010-471 51 42 Hp-läsaren, Hallandspo­sten, 301 81 Halmstad. Bifoga namn, adress samt telefonnum­mer. Skriv kort, max 2 000 tecken. insandare@hallandspo­sten.se Använd gärna formuläret på hallandspo­sten.se

 ?? BILD: MAGNETO PRESSE ??
BILD: MAGNETO PRESSE
 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ??
BILD: FREDRIK SANDBERG
 ?? BILD: APPLE TV+ ??
BILD: APPLE TV+
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden