Hallandsposten

Landet som står värd för världens samlade kunskap förundrar omvärlden

- Göran Lund

Politik. Riksdagens talmansklu­bba svingas av Julia Kronlid. I talarstole­n står Elsa Widding. De båda sverigedem­okraterna fick omvärlden att ömsom förundras, ömsom ironisera, över vad som händer i landet som under Nobelvecka­n står värd för världens samlade kunskap.

Riksdagens andre vice talman, Julia Kronlid, säger till tidskrifte­n Sans att ”skolan ska presentera evolutions­teorin som en teori bland andra”. Elever ska alltså välja mellan en vetenskapl­igt förankrad teori och en berättelse som säger att jorden är sex tusen år gammal. ”Ingen som lever i dag var ju med för sex tusen år sedan”, förklarar Kronlid. Evolutions­förnekelse är direkt antivetens­kaplig, då massiv evidens styrker evolutione­n.

”Att vi befinner oss i en klimatkris anser jag saknar vetenskapl­igt stöd”, säger Elsa Widding och förkastar såväl den vetenskapl­iga metodiken som forskninge­ns slutsatser.

”Jag vet inte var i FN:S klimatpane­ls olika skrifter som man säger att vi här och nu befinner oss i en klimatkris, jag har inte sett det”, säger Jimmie Åkesson till Svt.

På SVT:S fråga till Markku Rummukaien, professor i klimatolog­i och Sveriges representa­nt i FN:S klimatpane­l IPCC, om det finns utrymme att tolka IPCC:S rapporter som att det inte pågår en klimatkris här och nu, svarar Rummukaine­n: ”Nej, det skulle jag inte säga.” Närmare 15 000 forskare från 158 länder varnade nyligen för att vi befinner oss mitt i en klimatkris. Delar av rapporten redovisas i tidskrifte­n Bioscience.

Under Nobelvecka­n står Sverige i världens blickfång. Till Alfred Nobels minne utdelas priser till vetenskapl­iga upptäckter som ”gjort mänsklighe­ten den största nytta” inom olika områden. Vårt land har under lång tid förknippat­s med forskning och framsteg, och att kunskap inte är något abstrakt. Men nu får vår statsminis­ter räkna med att för Nobelgäste­rna förklara hur minnet av Alfred Nobel i dag förvaltas av de som nu styr vårt land.

 ?? ?? Under Nobelvecka­n står Sverige i världens blickfång, skriver Göran Lund.
Under Nobelvecka­n står Sverige i världens blickfång, skriver Göran Lund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden