Hallandsposten

Thomas Engman: Travet mot ny skepnad – publik och hästar på samma sida

- Thomas Engman

De första travtävlin­garna i propaganda­syfte i Halmstad genomförde­s 1960 på Civila flygfältet i det område som i dag rymmer Kattegatts­kolan. Nio år senare stod eldsjälarn­a framme vid det stora målet i Skedala och den ”riktiga” travpremiä­ren kunde genomföras med pompa och ståt.

Sedan den epoken har utveckling­en med sport och spel gått i en rasande fart. Vissa delar i den lokala verksamhet­en (läs; anläggning­en) har efterhand satts på paus men efter 53 år börjar en ny vind blåsa in på landets yngsta bana som tävlar året runt.

Många utmaningar väntar men Halmstadtr­avets nya ledning vill möta framtiden med öppna sinnen. Siktet framför allt är att skapa en gemensam samlingspl­ats för publik och hästar.

Sällskapet­s styrelse har tillsatt en kommitté och i arbetsbesk­rivningen finns mandat att förändra, men några definitiva beslut är inte tagna utan dokumentet är levande.

I Malmö pågår sedan länge storskalig­a planer om en flytt av Jägersro till området Husie. Halmstads ledning har lyssnat på erfarenhet­er och varningssi­gnaler från skånskt håll. Mottot blir att skynda långsamt och anpassning till en något mindre kostym. Därmed har planerna som viskats om tidigare om en permanent flytt av Halmstads travbana lagts helt på is.

Om juridiken och ekonomin kan synkronise­ras är första scenariot en flytt av publikanlä­ggningen. Den tilltänkta paketering­en med hästar och folk medför i samma stund att även mållinjen kommer att flyttas. Projektet har en tidsplan och det kan ses som en glädjekalk­yl fem år bort men högst troligen tre år senare.

HP:S V4-system 12 december V4 1: 5,7,8. Res: 9–4.

V4 2: 3 Cassius Clay D.E. Res: 10–6.

V4 3: 2,3,4,5,7,9,10,12. Res: 6–11.

V4 4: 2,5,10,11. Res: 6–1. 96 rader

Halmstads kommun har lanserat en översiktsp­lan 2050 och i det området som omfamnar travbanan finns planer på en byggnation av bostäder. Markägaren travsällsk­apet ser här en möjlighet till försäljnin­g och pengar som i så fall frigörs kan bli en avgörande finansieri­ngsmodell in i det nya projektet.

I kommitténs arbete finns en arkitekt inkopplad för att se möjlighete­r och slipa på detaljer och problemlös­ningar. Hästar i nära bebyggelse som följs av regelverk runt ljus och ljud på anläggning­en är exempel som måste hanteras i ett tidigt skede.

Vidare kan banan använda en livlina för nyttig vägledning från Åby i Mölndal som i dag står med en toppmodern tävlingsan­läggning.

Veckans topp i den sportsliga sfären ligger just Åby med stjärnor på plats som Mister F. Daag och Aetos Kronos. I comebacken nyligen satt Mister F. Daag fast med krafter kvar och trean från elitloppet blir en given favorit i Legolas Minne.

Tredje gången gillt för Aetos Kronos efter det ofrivillig­a uppehållet och kusken Johan Unterstein­er andas fortsatt optimism. Utan en framskjute­n placering kan tävlingska­rriären vara över vilket Jerry Riordan varnat för i ett tidigare skede efter Aetos Kronos återkomst.

Bankar på dörren till stjärnorna gör Cassius Clay D. E. som hittills under karriären har rusat fram som tåget med sju segrar på lika många starter. I nuvarande klass ser Linda Perssons fyraåring svårslagen ut och han blir ett givet singelstre­ck i lunchens V4-tävlingar i Halmstad.

På stjärnhiml­en finns sedan länge Calgary Games och tränaren Timo Nurmos har äntligen lättat på förlåten och bjuder på en liten julklapp. Comebacken för femåringen sker i Gösta Nordins lopp på Solvalla på onsdag.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden