Hallandsposten

Lucia kommer med ljus – och många minusgrade­r

Halland: Fredagsmor­gonens intensiva snöfall kommer att följas upp av ännu mer snö – lokalt till och med kraftiga byar. Därför ligger SMHI:S varning för stora mängder snö kvar. Och snart kommer det också att bli rejält mycket kallare.

- Joakim Kullberg jk@hallandspo­sten.se 010-471 51 92

Det var stora flingor som föll under fredagsmor­gonen och både gator och bilar täcktes av ett tjockt lager snö, ovanpå det som föll redan under torsdagen. Störst mängder snö har fallit över de norra delarna av länet, men även södra Halland har fått sin beskärda del.

– Det kommer att mata på med en del snöbyar som kommer från Kattegatt och in över Halland och det ser ut att kunna bli kraftiga byar lokalt, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Vädertjäns­ten gick häromdagen ut med en så kallad gul varning för de norra delarna av länet, vilket betyder att det finns risk att de stora snömängder­na kan komma att påverka både el-ledningar och trafiken. Den varningen låg kvar även under fredagen och i skrivande stund även en bit in på lördagen.

– Det är lite oklart med placeringe­n av snöbyarna som drar in för de wobblar lite kan man säga, men det ser ut som att det kommer både i mellersta och i södra Halland, säger Max Schildt och tillägger:

– Det kan också förekomma inslag av regn närmast kusten, vilket kan göra det besvärligt i trafiken om det fryser till på kalla vägbanor.

Temperatur­en kommer under lördagen att ligga runt nollan för att sedan röra sig nedåt under söndagen.

– På söndagen ser det ut att kunna bli mellan noll och minus fyra grader – men på tisdag blir de riktigt kallt. Då kan det bli nedåt tio minusgrade­r på dagtid. Lucia kanske kan värma oss med sina ljus, säger Max Schildt.

Hur länge håller den kylan i?

– Den ser ut att vara kortvarig under tisdagen men lägre temperatur­er kommer att hänga kvar även dagarna som följer.

Det låter som att snön vi har fått, och som kommer, kan bli liggande då?

– Närmast kusten kan det bli några plusgrader men inte flertalet så snön kan bli liggande på sina håll. Särskilt inåt landet.

 ?? BILD: TT/ARKIV ??
BILD: TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden