Hallandsposten

Sjukhus går upp i stabsläge efter ökad smittsprid­ning

Halland: Hallands sjukhus har gått upp i stabsläge. Det bekräftar Region Hallands kommunikat­ions direktör Johanna Wiechel Steier. Detta sedan smittsprid­ningen av både influensa, covid-19 och Rs-virus ökar och förväntas öka ytterligar­e kommande veckor.

- Stefan Johansson

Hallands sjukhus har gått upp i stabsläge på grund av en ökad smittsprid­ning i samhället.

– Ja det stämmer, men jag har inga ytterligar­e detaljer, säger Johanna Wiechel Steier.

Hallands sjukhus kommunikat­ionschef Marianne Kondrup berättar att beslutet om att gå upp i stabsläge fattades i torsdags och att det kommer att pågå åtminstone fram till och med måndag.

– Vi har sagt nu att detta kommer att vara under helgen. På måndag tar vi ny ställning, säger Marianne Kondrup.

Att sjukhusen går upp i stabsläge innebär att ledningen följer utveckling­en extra noga. Detta för att kunna vidta nödvändiga åtgärder.

– I det här fallet handlar det om att jämna ut balansen mellan olika avdelninga­r för att kunna möta det ökade söktrycket, säger Kondrup.

Region Halland meddelande på fredagseft­ermiddagen att trycket på vården har ökat markant på sista tiden. Både på grund av att många söker vård, men även på grund av högre sjukfrånva­ro bland personalen. Närmare 20 personer med covid-19 vårdas för tillfället på sjukhus i Halland. Ingen av dem är inlagd på intensivvå­rdsavdelni­ngen.

”Rådet är som alltid att stanna hemma om du är sjuk och vaccinera dig mot influensa och covid-19, om du tillhör en rekommende­rad grupp”, säger smittskydd­släkare Maria Ryberg Mo i ett pressmedde­lande.

Den ökade smittsprid­ningen av covid-19 märks av i hela landet enligt Region Halland. Folkhälsom­yndigheten beskriver det som en kraftig ökning. Samtidigt har influensas­äsongen dragit i gång och spridning av Rs-virus ökar.

De som löper störst risk att drabbas av svår sjukdom i covid-19 och influensa är personer över 65 år och personer som tillhör en riskgrupp. Rs-virus innebär störst risk för små barn, då särskilt spädbarn under sex månader.

”Om du har möjlighet så undvik att ta med spädbarn till större sammankoms­ter eller ut bland många människor, som till stormarkna­den eller ut i julhandeln. Bebisar löper större risk att smittas av Rs-virus eftersom de är mer mottagliga för det och har dessutom större risk för svår sjukdom”, säger smittskydd­släkare Maria Ryberg Mo.

− Det är lite samma rekommenda­tioner som innan. Stanna hemma om du är sjuk. Och besök inte sjukhuset i onödan, säger Marianne Kondrup.

 ?? BILD: KALLE PETTERSSON ?? Ökad smittsprid­ning – Hallands sjukhus i stabsläge.
BILD: KALLE PETTERSSON Ökad smittsprid­ning – Hallands sjukhus i stabsläge.
 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Johanna Wiechel Steier är Region Hallands kommunikat­ionsdirekt­ör.
BILD: JARI VÄLITALO Johanna Wiechel Steier är Region Hallands kommunikat­ionsdirekt­ör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden