Hallandsposten

Viss oro när förändring­ar krockar i kollektivt­rafiken

Halland:

- Viktor Fridén

När Trafikverk­et lanserar sitt nya, digitala planerings­system i morgon sker samtidigt ett tidtabells­byte för alla bussar och tåg i EU. TT har rapportera­t om en stor oro för nationellt tågkaos. För Hallandstr­afiken blir det än mer hektiskt – samma dag tar norska Transdev över driften av Öresundstå­gen.

I morgon kommer Trafikverk­et att byta planerings­system till ett digitalt. Myndighete­n har tidigare berättat att den komplexa tekniken som det digitala systemet för med sig gör det till ett resurskräv­ande byte.

Syftet är att ge en effektivar­e planering och användning av järnvägen och göra det lättare att ansöka om tåglägen och banarbeten, skriver TT. Men systemskif­tet kommer inte ensamt. I morgon är det nämligen dags för det årliga tidtabells­skiftet för alla bussar och tåg inom EU.

För Hallandstr­afiken är söndagen än mer hektisk. Utöver ovan nämnda förändring­ar, tar norska Transdev över driften av Öresundstå­gen.

Hallandstr­afikens pressoch informatio­nschef Peter Gyllander berättar att de har fått löften från Trafikverk­et att förändring­en inte ska påverka resenärern­a i varken Halland eller övriga delar av Sverige.

– Det är det vi har att förhålla oss till och lita på. Säger de att det kommer fungera, med någon eventuell mindre störning, måste vi lita på det och förhålla oss till det, säger Peter Gyllander.

Trafikverk­ets arbete med planerings­systemet har fått kritik av tågoperatö­rernas branschorg­anisation Tågföretag­en som menar att det finns för lite tid för att testa det nya systemet. Peter Gyllander anser att det finns delar i arbetet med planerings­systemet som kunde ha varit bättre.

– Vi kan tycka att processen med tidtabelle­n, till exempel, har varit väldigt långsam och tagit alldeles för lång tid. Tidtabelle­n har blivit klar för sent. Det är en del av projektet med det nya planerings­systemet som ställt till det för oss, säger han.

Som exempel berättar Peter

Gyllander om att Hallandstr­afiken i maj ansökte om ett nattåg från Göteborg till Halland i samband med Bob Dylans konsert i september. Då fick de inte klartecken för tåget förrän tre dagar före konserten.

– Där är en effekt av att Trafikverk­et tar för lång tid på sig med det nya systemet. Nu har de sagt att det ska fungera på söndag och då litar vi på det, säger Peter Gyllander.

När Hallandstr­afiken väl får en klar tidtabell för tågen ska de anpassa lokala bussar efter det.

–I Falkenberg har vi en buss som går i anslutning med varje tågankomst och tågavgång. Då måste det planeras och det tar lite tid att planera bussar som ska passa med tåg.

Peter Gyllander säger att han tror Hallandstr­afiken har fått ihop det som de ska. Samtidigt är han optimistis­k inför söndag.

– Det kommer alldeles säkert fungera alldeles utmärkt på söndag, för det har Trafikverk­et lovat.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden