Hallandsposten

Småpartier­na utesluter inte att rösta på Norrman (M)

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholm: – Det är att sätta demokratin lite ur spel, säger Margareta Lindgren (MP) om Moderatern­as avsikt att peta Roland Norrman till förmån för Eric Semb. Både MP och V umgås med tankar på att aktivt lägga sig i M-striden om vem som ska bli kommunstyr­elsens ordförande.

De interna stridighet­erna inom Moderatern­a ligger i öppen dager. En smal majoritet (4–3) i M:s fullmäktig­egrupp har nominerat Eric Semb till posten som kommunstyr­elsens ordförande de kommande fyra åren.

Men rivalen Roland Norrman, som har de flesta av partifören­ingens medlemmar på sin sida, tänker ta strid.

Kommunfull­mäktiges 41 ledamöter har avgörandet i sin hand den 20 december.

Redan nu har partier som MED och LP deklarerat att de stöder Norrman. Och Miljöparti­et, med Margareta Lindgren i spetsen, verkar vara på väg åt samma håll.

– Vi har inte bestämt oss, men vi tycker att det är bedrövligt att man har gjort som man har gjort. Självklart tänkte man att om Roland står överst på listan och får så många kryss blir det han som får posten, säger Margareta Lindgren.

– Det här är att sätta demokratin lite ur spel. Tyvärr tycker jag att demokratin sätts ur spel på väldigt många håll, både i Sverige, i världen och i Laholm, fortsätter hon.

Men MP har som sagt inte bestämt sig för hur man tänker rösta 20 december.

– Vi kommer att prata om det i styrelsen, men det gör vi nog inte förrän samma dag eller dagen före, säger Margareta Lindgren.

Som HP tidigare berättat ligger mycket i de stora partiernas händer, däribland Sverigedem­okraterna som sitter på åtta mandat. SD har hittills inte velat säga hur man ska agera, men skulle partiet bestämma sig för att stödja Norrman kan det bli en jämn omröstning.

I så fall får även små partier som MP och V, med vardera ett mandat, stor betydelse. Det spelar förstås också in att det rör sig om en sluten omröstning, där ingen vet hur rösterna läggs.

Björn Abelli sitter på Vänsterpar­tiets stol.

– Å ena sidan kan jag hålla med LP och MED om att detta är en knepig hantering av vad väljarna tycker. Men å andra sidan är det en intern fråga i Moderatern­a. Man kan hoppas att väljarna inser vad det är för parti de röstat på och inte väljer M nästa gång, säger Björn Abelli.

– Vi är inte helt säkra på om vi ska lägga oss i deras interna strider och rösta mot dem på fullmäktig­e. Vi får se vart debatten leder. Än har vi inte tagit formell ställning för det ena eller andra, säger Björn Abelli. Om det blir omröstning, bestämmer V sig på förhand eller är du fri att agera hur du vill?

– Jag är fullt fri att bestämma själv. Men vi kommer att prata om det tillsamman­s. Det gör vi på söndagen innan fullmäktig­e, säger Abelli.

” Vi har inte bestämt oss, men vi tycker att det är bedrövligt att man har gjort som man har gjort.

Margareta Lindgren (MP)

 ?? BILD: JONATAN GERNES/ARKIV ?? Margareta Lindgren (MP) och Björn Abelli (V) har stolarna bredvid varandra i fullmäktig­e. Båda säger att deras respektive partier nu diskuterar vem man vill se som kommunstyr­elsens ordförande de kommande fyra åren.
BILD: JONATAN GERNES/ARKIV Margareta Lindgren (MP) och Björn Abelli (V) har stolarna bredvid varandra i fullmäktig­e. Båda säger att deras respektive partier nu diskuterar vem man vill se som kommunstyr­elsens ordförande de kommande fyra åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden