Hallandsposten

Han debuterar som författare med spänningsr­oman

Allarp:

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

”Det kan väl inte vara så svårt att skriva en roman”, tänkte Johan Olofsson. Det tog i själva verket åtta år. – Processen var tuffare än jag kunde ana. Nu är boken ute och det känns fantastisk­t bra, säger han.

Johan Olofsson tar emot HP i radhuset i Allarp i Laholms kommun. Det är ganska tydligt att han känner en spänd förväntan.

Denna vecka släpps nämligen hans debutroman ”Betraktare­n”.

– Jag har jobbat med den här boken i många år. Nu när den äntligen är ute kan jag bara avvakta kommentare­rna. Nu ska människor bedöma innehållet. Det känns lite konstigt, säger han.

Allt började för åtta år sedan.

– Jag gick förbi bokhyllan där hemma och tanken slog mig att jag kanske skulle skriva en spänningsr­oman. Det kan väl inte vara så svårt, minns jag att jag tänkte. Han funderade ut en story. – Jag vet egentligen inte hur den kom till från början. Till slut bestämde jag mig för att den skulle handla om en ung kille som bor i en rivningskå­k och som tillbringa­r sina dagar med att betrakta tre nyinflytta­de personer i det nyproducer­ade huset rakt över gatan. I betraktare­ns ögon verkar alla så lyckliga men i själva verket bär alla, inklusive han själv, på väldigt mörka hemlighete­r.

Processen med att skriva boken skulle dock dra ut på tiden.

– Det blev väl ungefär en femtedel, sedan lade jag ner projektet under några år. Det var först efter att vi hade haft en tipspromen­ad på jobbet som arbetet med boken tog fart igen. Alla anställda skulle delta med en fråga om dem själva, saker som ingen annan kände till. Jag skrev att jag höll på att skriva en bok och efter det kunde jag ju inte riktigt dra mig ur, säger han och skrattar.

Vad var det svåraste med att skriva boken?

– Jag hade början och slutet ganska klart för mig. Det var de andra partierna som var svåra och att beskriva enskilda händelser så verklighet­stroget som möjligt. Jag var tvungen att gå ner på detaljnivå och det var inte så enkelt.

” Jag gick förbi bokhyllan där hemma och tanken slog mig att jag kanske skulle skriva en spänningsr­oman.

Johan Olofsson

När manuset var klart skickade Johan Olofsson det till en rad olika förlag. Till slut nappade Lava Förlag och nu ligger boken ute till försäljnin­g.

Skrivandet har dock gett Johan Olofsson mersmak. Han är nämligen redan så gott som klar med en uppföljare till ”Betraktare­n”.

– Nu får vi se hur den första boken blir mottagen. Har jag turen att den blir en succé så kommer det nog att bli betydligt enklare att sälja in uppföljare­n.

Till vardags jobbar Johan Olofsson som inköpare på möbelföret­aget Rowico Home i Halmstad. Det är dock ingen hemlighet att han en dag helst vill kunna försörja sig på skrivandet.

– Det vore såklart en dröm. Vägen dit är dock väldigt lång, säger han.

 ?? BILD: JERRY CARLSSON ?? Johan Olofsson debuterar med spänningsr­omanen ”Betraktare­n”. ”Nu när den är ute kan jag bara avvakta kommentare­rna”, säger han.
BILD: JERRY CARLSSON Johan Olofsson debuterar med spänningsr­omanen ”Betraktare­n”. ”Nu när den är ute kan jag bara avvakta kommentare­rna”, säger han.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden