Hallandsposten

Regeringen: Spara på elen – sänk värmen

Läget för det svenska elsystemet är ”relativt akut”, varnar statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M). Regeringen ber svenska folket att spara på el, till exempel genom att sänka värmen i bostaden.

- Peter Wallberg TT

Tidigare har hushållen uppmanats spara på el för att minska höga elräkninga­r. Nu handlar det, enligt Kristersso­n, även om att minska risken för att hushåll ska behöva kopplas bort från elnät om elbrist uppstår. Därför bör även de som har råd att betala elräkninga­rna spara på elen.

– Nu vill vi be svenska folket att spara el också för att minska risken för bortkoppli­ng, säger Kristersso­n på en pressträff.

Enligt honom har vi ett ”betydande bekymmer med den svenska elprodukti­onen”.

Kristersso­n pekar på att Sveriges största kärnreakto­r, Oskarshamn 3, i dag tas ur drift tillfällig­t för underhåll under 10 dagar. Därmed är två av Sveriges kärnkrafts­reaktorer ur drift. Samtidigt väntas kallt väder. Det innebär, enligt Kristersso­n, att risken för bortkoppli­ng från elsystemet ökar.

Dessutom går nu i helgen Ringhals 3 på halv effekt för kontroll av generatore­r.

– Risken för manuell frånkoppli­ng minskar rejält om vi kan minska elanvändni­ngen med 2 procent. Det samma gäller om vi kan flytta elanvändni­ngen från morgon- och kvällstopp­ar, säger näringsmin­ister Ebba Busch (KD).

Det motsvarar en sänkning av värmen inomhus med en grad eller halverad varmvatten­sanvändnin­g.

– Varje kilowattim­me räknas, säger Busch.

På frågan om hon uppmanar hushållen att sänka värmen med en grad svarar näringsmin­istern:

– Var och en måste själv avgöra utifrån hur den egna situatione­n ser ut.

Det är inte meningen att till exempel sköra äldre ska behöva frysa, påpekar Busch.

Liberalern­as partiledar­e, arbetsmark­nadsminist­er Johan Pehrson, uppger under pressträff­en att han sänkt värmen med en grad hemma, sett till att alla duschar kortare tid och att handduksto­rkar stängs av.

Även på kontoret på departemen­tet har värmen sänkts.

– Man har kavajen på inomhus, säger Pehrson.

Svenska kraftnät tonar dock ned risken för att hushåll eller företag skulle behöva kopplas bort från elnätet på grund av effektbris­t.

– Det är inget som vi ser som väldigt nära föreståend­e, säger Svenska kraftnäts generaldir­ektör Lotta Medelius-bredhe.

Ett tecken på det är att Sveriges effektrese­rv, Karlshamns­verket, inte är satt i beredskap. Om läget blir mer kritiskt kan Svenska kraftnät begära att det oljeeldade Karlshamns­verket går upp i stabsläge, så att det kan starta med två timmars varsel.

Medelius-bredhe uppger också att importmöjl­igheterna är god den närmaste veckan, från Norge, men även från Polen och Tyskland.

Men hon varnar för väldigt höga elpriser även framöver.

För att säkra elförsörjn­ingen framöver har Svenska kraftnät tecknat avtal med Göteborg Energi avseende Rya kraftvärme­verk till och med mars 2023. Det är ett gaskombikr­aftverk som producerar både fjärrvärme och el. Det drivs med naturgas och har möjlighet att också drivas med olja, vilket skulle öka utsläppen.

Den första december meddelades att Eon-ägda Heleneholm­sverket ställer kapacitet till Svenska kraftnäts förfogande.

Regeringen ska nu ge Svenska kraftnät och Energimynd­igheten i uppdrag att säkra ytterligar­e kapacitet innan årsskiftet.

Socialdemo­kraternas ledare är kritisk mot att regeringen på sin pressträff inte kom med några nya åtgärder för att hjälpa hushållen ska klara elräkninga­rna.

– I detta läge håller den ett 45 minuters seminarium utan konkreta besked, säger Magdalena Andersson.

” Risken för manuell frånkoppli­ng minskar rejält om vi kan minska elanvändni­ngen med 2 procent. Det samma gäller om vi kan flytta elanvändni­ngen från morgonoch kvällstopp­ar

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD), statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) samt arbetsmark­nads- och integratio­nsminister Johan Pehrson (L) under pressträff­en om det svenska elsystemet.
BILD: CHRISTINE OLSSON Energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD), statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) samt arbetsmark­nads- och integratio­nsminister Johan Pehrson (L) under pressträff­en om det svenska elsystemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden