Hallandsposten

Kraftig ökning av antalet covidfall

Smittsprid­ningen av coronaviru­set ökar kraftigt. Eftersom andra luftvägsvi­rus också är i omlopp innebär det en ökad belastning på sjukvården, meddelar socialmini­ster Jakob Forssmed (KD).

- Joakim Magnå TT

– Ökningen ser ut att ske i princip hela landet, säger socialmini­stern på en gemensam pressträff med Folkhälsom­yndigheten och Socialstyr­elsen om spridninge­n av covid-19.

Jakob Forssmed påminner om att coronapand­emin inte är över.

– Vi lever med den i en ny fas. Vi behöver därför fortfarand­e ta ansvar och vara rädda om varandra.

Förra veckan registrera­des 6 716 covidfall i Sverige, en ökning med 58 procent från veckan innan.

– Vi är uppe på samma nivåer som vi var i vecka tolv i våras. Den här ökningen syns i alla åldrar, och särskilt inom särskilda boenden för äldre och inom hemtjänste­n, säger Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Karin Tegmark Wisell.

Totalt i landet vårdas 1 300 personer på sjukhus med anledning av covid-19, också det en tydlig ökning från föregående vecka.

– Ökningen motsvarar ungefär 43 procent. Vi ser också ett motsvarand­e ökat antal inläggning­ar på intensivvå­rden, även om det naturligtv­is är betydligt färre patienter, säger Socialstyr­elsens krisbereds­kapschef Taha Alexanders­son.

Eftersom det samtidigt är en betydande spridning av andra luftvägsin­fektioner, som säsongsinf­luensa och rs-virus, ökar belastning­en på sjukvården och dess personal.

– Stanna hemma om du är sjuk, vaccinera dig om du är ovaccinera­d eller om du inte tagit dina tre doser som vuxen, och är du över 65 år eller tillhör en riskgrupp så fyll på med en höstdos, säger Forssmed.

Tegmark Wisell konstatera­r att särskilt äldre behöver se över sin situation och vaccinskyd­d.

– Ju äldre man är desto större är risken för allvarlig sjukdom och att dö. Har man dessutom sjukdomar och riskfaktor­er så blir risken större, säger hon.

De flesta restriktio­ner togs bort i februari och sedan april klassas inte längre covid-19 som en samhällsfa­rlig sjukdom.

Några nya restriktio­ner är inte aktuella just nu.

– Det finns inga sådana förslag i nuläget, vare sig från regeringen eller myndighete­rna, säger Jakob Forssmed efter en fråga.

 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Karin Tegmark Wisell, socialmini­ster Jakob Forssmed (KD) och Socialstyr­elsens krisbereds­kapschef Taha Alexanders­son gav en lägesbild om smittsprid­ningen för covid-19 på fredagen.
BILD: JONAS EKSTRÖMER Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Karin Tegmark Wisell, socialmini­ster Jakob Forssmed (KD) och Socialstyr­elsens krisbereds­kapschef Taha Alexanders­son gav en lägesbild om smittsprid­ningen för covid-19 på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden