Hallandsposten

Brittney Griner har landat i USA

- Emma Gyllestad Linnéa Engholm David Hjorter TT

Brittney Griner på planet på väg till Förenade Arabemirat­en.

Brittney Griner har landat i USA efter att ha släppts ur ryskt förvar och varit en del av en fångutväxl­ing. Den amerikansk­a basketstjä­rnan var med på ett plan som landade på flygplatse­n Kelly Field i San Antonio, Texas, enligt CNN.

Beskedet om att Griner kommit hem till USA, tidigt på fredagsmor­gonen lokal tid, kommer dagen efter att hon släppts efter nästan tio månader i ryskt förvar.

I februari greps den 32-åriga basketstjä­rnan, som bland annat tagit dubbla Os-guld med USA, på en flygplats i Chimki, utanför Moskva, för att hon haft cannabisol­ja i sitt bagage.

Griner är en del av en fångutväxl­ing mellan USA och Ryssland. I utbyte mot Griner släppte USA vapenhandl­aren Viktor But, som går under smeknamnet ”Dödens köpman”. But dömdes 2011 i en amerikansk domstol för att ha planerat att sälja vapen till Farc-gerillan i Colombia, och avtjänade för tillfället ett 25-årigt fängelsest­raff i Illinois, USA.

USA:S president Joe Biden tackade på torsdagen de tjänstemän som arbetat med fallet liksom Förenade Arabemirat­en som varit mellanhand i fångväxlin­gen.

– Det här är en dag som vi har arbetat mot under lång tid, sade Biden.

Beskedet om att Griner släppts har firats av den amerikansk­a basketfami­ljen. Under Nba-matchen mellan Portland och Denver visades en bild på Griner upp för att uppmärksam­ma att hon nu får återvända hem.

Viktor But anlände till Moskva sent på torsdagen, rapportera­de ryska statligt stödda nyhetsmedi­er.

I ett filmklipp som delats av ryska medier ser man hur Griner och But passerar varandra på landningsb­anan på en flygplats i Förenade Arabemirat­en.

USA:S förhoppnin­g var att även en annan fängslad amerikan skulle ingå i utbytet. Men Paul Whelan, som greps 2018 och två år senare dömdes till 16 års fängelse i Ryssland för spionage, är fortsatt frihetsber­övad.

I en telefonint­ervju med CNN från den avlägsna straffkolo­nin där han sitter fängslad sade Whelan att han var mycket besviken över att Bidens regering inte hade gjort mer för att säkra hans frigivning.

 ?? BILD: RYSKA SÄKERHETST­JÄNSTEN FSB ??
BILD: RYSKA SÄKERHETST­JÄNSTEN FSB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden