Hallandsposten

Sexhandeln blir laglig för att skydda kvinnorna

10 000 våldtäkter och nästan 1 000 kvinnor mördade på tre månader. Genom att göra det lagligt att sälja och köpa sex i Sydafrika hoppas landet komma tillrätta med den dystra statistike­n över våldsbrott mot kvinnor.

- Mia Holmberg Karlsson TT

Sydafrika vill avkriminal­isera sexarbete, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP. Nyheten tros komma som ett välkommet besked hos landets över 150 000 sexarbetar­e.

– Förhoppnin­gen är att avkriminal­iseringen ska minska kränkninga­rna av sexarbetar­nas mänskliga rättighete­r, säger justitiemi­nister Ronald Lamola under en pressträff.

Sydafrika har inte bara några av världens högsta siffror gällande våld mot kvinnor. Landet ligger även i topp gällande antalet hiv-smittade.

– Det skulle också innebära bättre tillgång till sjukvård och skydd för sexarbetar­e, bättre arbetsvill­kor och mindre diskrimine­ring och stigmatise­ring, säger Lamola.

Enligt polisminis­ter Bheki Cele har antalet mördade och våldtagna sydafrikan­ska kvinnor ökat det senaste året. Mellan juli och september mördades nästan 1 000 kvinnor i landet. Samma period anmäldes runt 10 000 våldtäkter.

Organisati­onen Sweat, som jobbar för sexarbetar­es rättighete­r i Sydafrika, kallar lagförslag­et för ”otroliga nyheter”.

Sexarbetar­e har länge utsatts för övergrepp – våldtäkter, rån och trakasseri­er – av polis på grund av kriminalis­eringen, enligt organisati­onen.

”När sexarbetar­e inte längre stämplas som kriminella kan de arbeta mycket bättre med polis för att tackla våldet”, skriver Sweat på Facebook.

Den senaste tiden har landet chockats av en rad brutala mord. I oktober hittades de förruttnad­e kvarlevorn­a efter sex kvinnor – bundna med rep – som tros ha varit sexarbetar­e i en byggnad i Johannesbu­rg.

Lagförslag­et är nu öppet för offentligh­eten att diskutera. Därefter måste parlamente­t godkänna lagändring­en för att den ska börja gälla.

 ?? BILD: THEMBA HADEBE ?? Människorä­ttsorganis­ationer och sexarbetar­e demonstrer­ar i Johannesbu­rg i oktober, efter att en 21-årig man anklagats för att ha dödat sex kvinnor som sålde sex.
BILD: THEMBA HADEBE Människorä­ttsorganis­ationer och sexarbetar­e demonstrer­ar i Johannesbu­rg i oktober, efter att en 21-årig man anklagats för att ha dödat sex kvinnor som sålde sex.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden