Hallandsposten

Bostadsbyg­gandet i Halland faller

- Johan Nyhus förbundsor­dförande HSB Reine Johansson vd HSB Göta

Endast 16 procent tror att regeringen kommer kunna göra något åt den bostadsbri­st som finns i stora delar av landet. Det skriver två företrädar­e för HSB som här presentera­r fem förslag som leder till att fler kan hitta ett eget hem.

HP Debatt 12/12. De mörka molnen hopar sig på bostadsmar­knaden men regeringen har inte presentera­t några konkreta lösningar på problemen. Väljarna har tappat hoppet: Endast 16 procent tror att regeringen förmår lösa bostadsbri­sten under mandatperi­oden, enligt en färsk Sifounders­ökning.

Regeringen och den nya bostadsmin­istern Andreas Carlson (KD) har ärvt en bostadsmar­knad där det mesta går åt fel håll just nu: räntorna rusar, bostadsköp­arna tvekar och bostadsbyg­gandet bromsar in.

Enligt Byggföreta­gens prognos faller bostadsbyg­gandet i Hallands län med 19 procent, mätt i bygginvest­eringar, under nästa år. Samtidigt har de skärpta kreditrest­riktionern­a stängt en stor grupp människor utanför den ägda bostadsmar­knaden.

I samband med regeringen­s budget presentera­des en inriktning för bostadspol­itiken framöver. Reformer ska genomföras för att ge fler möjlighet att äga sitt boende, för att öka tillgången till byggbar mark och för att förenkla byggproces­ser. Det ska även ges incitament till ökat byggande, särskilt för svagare grupper. Det är en lovande inriktning, men de konkreta förslagen saknas.

Väljarna är pessimisti­ska. Endast 16 procent tror att regeringen kommer kunna göra något åt den bostadsbri­st som finns i stora delar av landet, enligt en färsk Sifounders­ökning beställd av HSB. Men det ska sägas: regeringen Löfven hade för fyra år sedan exakt samma låga förtroende­siffra.

Även om väljarna har tappat hoppet, finns det lösningar. Här följer fem förslag som vi inom HSB menar leder till att fler kan hitta ett eget hem.

Inför ett statligt garanterat startlån för förstagång­sköpare. Ett färdigutre­tt förslag finns redan som skulle göra det möjligt för cirka 400 000 förstagång­sköpare att köpa en egen bostad.

Slopa det senaste amortering­skravet. Alla regeringsp­artier gick till val på att förändra amortering­skravet, som stängt ute unga vuxna från bostadsmar­knaden. Vi förutsätte­r att de håller det vallöftet.

Bevilja amortering­sfrihet under de första fem åren för den som köper en nyproducer­ad bostad. Denna möjlighet finns redan idag men måste utnyttjas betydligt bättre.

Inför stöd till bosparande. Med ett avdragsgil­lt bosparande har fler möjlighet att spara ihop till kontantins­atsen.

Få till stånd snabbare processer för bostadsbyg­gande. Kommunerna behöver ha resurser för att minska handläggni­ngstiden, korta ledtiderna och höja planbereds­kapen.

Nu är det upp till bevis för Ulf Kristersso­ns regering. Det behövs konkreta åtgärder som gör att fler i Halland kan få tillbaka hoppet om ett eget hem.

 ?? ?? ”Få till stånd snabbare processer för bostadsbyg­gande. Kommunerna behöver ha resurser för att minska handläggni­ngstiden, korta ledtiderna och höja planbereds­kapen.”
”Få till stånd snabbare processer för bostadsbyg­gande. Kommunerna behöver ha resurser för att minska handläggni­ngstiden, korta ledtiderna och höja planbereds­kapen.”
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden