Hallandsposten

Trots kylan – ingen is på Strömvalle­n före jullovet

Oskarström:

- Cecilia Welin

Kallare väder i kombinatio­n med en annalkande köldknäpp har inte fått kommunen att tänka om vad gäller isen på Strömvalle­n i Oskarström. – Det som är sagt tidigare gäller, och det är att vi öppnar banan den 21 december om vädret tillåter, säger Jonas Eidergård, enhetschef för kust och idrott.

I slutet av september presentera­de kommunen en rad förslag på åtgärder som kan minska elförbrukn­ingen. På listan fanns isbanan i Oskarström. Resultatet blev att senarelägg­a spolningen av konstisban­an och helt enkelt ha en kortare säsong än vad det vanligtvis brukar vara. Planen är att öppna isbanan lagom till jullovet, den 21 december, om vädret tillåter, uppger Jonas Eidergård på teknikoch fastighets­förvaltnin­gen.

– Att det är kallt är bra givetvis, men nu har vi problem med att vi har snö på banan och den måste väck. Har man is som grund och det kommer snö så kan vi skrapa bort den utan större problem och sedan hyvla bort de sista knottrorna. Men vi kan inte ha snö i grunden och spola ovanpå. Då måste vi försöka ploga bort snön och den sista halvcentim­etern-centimeter­n får vi försöka vattna så att snön smälter, förklarar han.

Att det har varit kallt ett tag och att SMHI:S prognos för Oskarström lovar betydligt lägre temperatur­er – upp emot 17 minusgrade­r som lägst – har dock inte fått kommunen att tänka om.

– Nej, det finns ingen plan på att öppna tidigare på grund av kylan, utan det är beslutet om den 21 december som jag har fått till mig som vi agerar utifrån, säger Jonas Eidergård.

Hur länge isbanan kommer att vara i drift under nästa år är oklart, tillägger han.

– Kylan är bra för det går åt mindre el. Men även om det är kallt så måste vi dra i gång maskinerie­t för att få cirkulatio­n, en jämn kyla behövs över hela banan. När vi väl har is kan vi klara upp emot tio plusgrader under en begränsad period.

Vad som händer om det blir varmt en längre period och kommunen helt enkelt inte klarar av att hålla isen – och vädret sedan slår om och blir kallt igen – är också oklart.

– Vi har en ständig kommunikat­ion internt i förvaltnin­gen. Skulle vi tappa isen i januari så tar vi ett beslut då. Vi får ha löpande dialog kring om vi då ska dra igång allt igen om det blir kallt igen.

 ?? BILD: HP/ARKIV ??
BILD: HP/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden