Hallandsposten

Godkänt för flerbostad­shus i Laholms pittoreska gränder

Laholm: Efter en syn på platsen godkänner mark- och miljödomst­olen detaljplan­en som tillåter två nya flerbostad­shus i Gamleby. Men sista ordet är kanske inte sagt i det segslitna ärendet.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Martin Swanbergs företag Lagan fastighets­utveckling AB köpte tomten i Laholms äldsta stadsdel för tio år sedan. Han har hela tiden velat uppföra nya flerbostad­shus på fastighete­n i kvarteret Bocken, medan grannarna har kämpat emot planerna.

Laholms kommunfull­mäktige sade ja till detaljplan­en i januari 2021, men beslutet överklagad­es. Efter många turer hamnade bollen hos mark- och miljödomst­olen i Vänersborg, som i slutet av oktober genomförde syn i Gamleby.

Nu har domen kommit. Den går helt på kommunens och Swanbergs linje.

”Den tillkomman­de bebyggelse­n har en skala och stil som väl ansluter till såväl miljön kring Hästtorget som den lägre villabebyg­gelsen längs Gamlebygat­an och S:t Clemens gränd”, skriver domstolen i sitt utslag.

Rätten tar också fasta på ett argument som kommunen framfört: den gällande detaljplan­en har inga speciella skydd för kulturmilj­ön, medan sådana finns inskrivna i den nya.

Vid synen i området bjöd en av de klagande grannarna, Tommy Grähs, in rättens ledamöter i sitt hus för att visa hur mörkt det skulle bli inomhus om de nya husen byggs.

Domstolen anser ändå inte att detaljplan­en medför sådana ”betydande olägenhete­r” att den behöver upphävas.

En speciell fråga i överklagan­det gällde huruvida fullmäktig­e fattade beslut om detaljplan­en på rätt sätt. Mötet i januari förra året hölls på distans. Vid sådana tillfällen ska alla kunna se och höra varandra, och delta på lika villkor.

Grannarna har hävdat att så inte skedde. Mark- och miljödomst­olen har tagit del av inspelning­en, och finner visserlige­n att ”kriteriet att alla ska ha kamera och mikrofon påslagna har frångåtts vid ett tillfälle”.

Men det gällde bara att Knut Slettengre­n (M) kortvarigt inte syntes i bild. Och det räcker inte för att underkänna beslutet, anser domstolen.

Ett tiotal grannar deltog i överklagan­det. En av dem, Tommy Grähs, talar nu om att överklaga även denna dom. I så fall går budet till högsta instans, Mark- och miljööverd­omstolen. Där gäller det först att få prövningst­illstånd.

– Vi söker väl prövningst­illstånd.

Och det är det nog fler än jag som gör, säger han.

Han menar att domstolens syn inte gick rätt till.

– Alla som ska vara med i en rättegång ska få en kallelse. Men alla som skulle varit med var inte kallade. Det var bara jag och min fru. Så det finns stora möjlighete­r till ett prövningst­illstånd, säger Tommy Grähs.

 ?? BILD: HENRIK WILLAMSSON/ARKIV ?? Domstolen höll syn i Gamleby 27 oktober. Den nu avkunnade domen blev en motgång för grannarnas protester mot nybyggena. Men grannen Tommy Grähs (i rosa tröja och väst) tror att målet kommer att överklagas igen.
BILD: HENRIK WILLAMSSON/ARKIV Domstolen höll syn i Gamleby 27 oktober. Den nu avkunnade domen blev en motgång för grannarnas protester mot nybyggena. Men grannen Tommy Grähs (i rosa tröja och väst) tror att målet kommer att överklagas igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden