Hallandsposten

Jultomten kommer inte till Laholm

Laholm: Det blir ingen julklapp för de kommunalt anställda i Laholm. – Med tanke på den ekonomiska situation som vi har i dag tycker vi att det är ett bra beslut, säger kommunchef Anders Einarsson.

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

Förra året gav Laholms kommun anställda 1 300 kronor i julklapp i form av ett presentkor­t som kunde användas i alla butiker i kommunen.

– Det var ett sätt att visa vår uppskattni­ng för vår personal samt att göra en insats för den lokala näringsliv­et under pandemin, säger Anders Einarsson.

Nu har dock pandemin blåst över och i år blir det heller inga presentkor­t till de anställda.

– Nu går vi tillbaka till hur vi hade det före pandemin. Det blir alltså ingen julklapp eller något julbord i år, säger han.

Anders Einarsson berättar att samtliga anställda kan kvittera ut 250 kronor av sin enhet per år.

– Det är pengar som de flesta använder till att betala en jullunch. I vissa fall har man samlat ihop personalen på enheten och använt pengarna till att göra något gemensamt.

Tror du inte att de anställda blir besvikna i år?

– Nej, dels eftersom vi aldrig brukade dela ut julklappar innan pandemin och dels för att vi befinner oss i en mycket tuff ekonomisk situation. Presentkor­ten som vi delade ut till julen förra året kostade kommunen cirka tre miljoner kronor. Det är inte försvarbar­t att lägga ut sådana summor i år när läget är som det är, säger Anders Einarsson.

Jeanette Örenmark, ordförande för facket Kommunal i Laholm, har en annan uppfattnin­g.

– Jag tycker att det är ynkligt att inte kommunen kan visa sin personal som sliter så hårt lite uppskattni­ng. Det behövs inte så mycket men det måste finnas en morot. Jag är medveten om att situatione­n är tuff men det finns säkert ändå utrymme att kunna ge de anställda lite uppmuntran, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden