Hallandsposten

Svenska dödsskjutn­ingar skräckexem­pel för grannar

Dödsskjutn­ingarna i Sverige detta blodiga rekordår 2022 är nu 60 till antalet – sex gånger fler än i Danmark, Finland och Norge tillsamman­s.

- Simon Uggla TT

I hela Norge har fyra personer skjutits till döds i år, jämfört med 60 i Sverige. I fjol skedde nio dödsskjutn­ingar i Norge – lika många som i Järvaområd­et i nordvästra Stockholm.

– Det är ett slags beskrivnin­g av totalt förfall, säger Paul Larsson , professor i kriminolog­i i Oslo.

Han syftar på begreppet ”det svenska tillstånde­t”. Ett välanvänt, rentav utnött, slagträ i den politiska debatten i både Norge och Danmark. Sverige med sina kriminella gäng, skjutninga­r och parallella samhällsst­rukturer ses som ett skräckexem­pel.

Men om det för tre, fyra år sedan fanns en utbredd oro för att det svenska tillstånde­t skulle spilla över i ett norskt, bemöts dödsskjutn­ingarna i Sverige nu för tiden med en axelryckni­ng.

– Det finns så grundlägga­nde skillnader mellan länderna att Norge aldrig kommer att bli som Sverige. Vi har inga miljonproj­ekt, betydligt mindre invandring, och jag vill påstå att vi har varit bättre på integratio­n, säger Paul Larsson.

Danmark har de senaste åren upplevt tidvis blodiga gängkonfli­kter. Dödsskjutn­ingar är dock mycket sällsynt. Förra året skedde enligt polisen 33 skottlossn­ingar. Motsvarand­e siffra i Sverige var 344.

Danska regeringar har de senaste åren sjösatt en rad straffskär­pningar som tar sikte på gängkrimin­aliteten. Reformerna har drivits igenom med god draghjälp från grannen på andra sidan sundet.

– Man pekar på Sverige och säger att, om vi inte gör så här så hamnar vi i samma läge. På det sättet är Sverige ett skräckexem­pel säger David Sausdal, dansk kriminolog och biträdande lektor vid Lunds universite­t.

I Finland begås betydligt fler våldsbrott med dödlig utgång än i Sverige i förhålland­e till befolkning­sstorlek. Dödligt våld med skjutvapen är däremot mycket ovanligt. Hittills i år har två personer skjutits ihjäl. Även i Finland utgör

Sverige det varnande exemplet.

– Det är en evig skräck att det ska gå som i Sverige. Bara den senaste veckan har två radiokanal­er och tv-nyheterna frågat mig om det kan bli som i Sverige här, säger kriminolog­en Maria Normann.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden