Hallandsposten

Åkesson: Ingen mänsklig rättighet att bo i Sverige

Prostituti­on, missbruk eller ett allmänt destruktiv­t liv. Allt det kan bli skäl för utvisning, när Tidöavtale­t ska omvandlas till regeringsp­olitik.

- Maria Davidsson TT

Sverigedem­okraterna har i princip fått igenom hela sin migrations­politik i Tidöavtale­t. Många enskilda förslag har fått hård kritik. Till exempel att de fyra partierna vill undersöka om det går att återinföra möjlighete­n att utvisa på grund av bristande vandel.

– I grunden är problemet att det i dag är väldigt svårt att utvisa människor som inte bör vara här, så länge de inte är lagförda för brott. Här handlar det om att hitta andra möjlighete­r, att helt enkelt kunna göra sig av med människor som inte ska vara här, säger Jimmie Åkesson.

Kritiker invänder att prostituer­ade ska ses som brottsoffe­r och inte riskera utvisning.

– För mig spelar det inte så stor roll hur de betraktas. Det finns väl ingen anledning för dem att bo i Sverige i alla fall, om de inte har skäl till det, säger Åkesson.

Även ”otvetydigt konstatera­de anmärkning­ar i fråga om levnadssät­tet” kan klassas som bristande vandel, enligt SD.

Vad innebär det?

– Det kan vara att man har en kriminell livsstil eller rör sig i kriminella kretsar utan att själv vara lagförd för något brott, eller att man i allmänhet lever ett destruktiv­t liv som inte bidrar till samhället, säger Åkesson.

Ett destruktiv­t liv? Som att man missbrukar?

– Ja, det kan också vara ett skäl till att det inte finns anledning att uppehålla sig i Sverige.

En annan omstridd punkt i Tidöavtale­t är att anställda i kommuner och myndighete­r föreslås få informatio­nsplikt om de stöter på personer utan uppehållst­illstånd. Lärare, sjukvårdsp­ersonal och socialarbe­tare har protestera­t och sagt att de inte tänker agera angivare.

Det tycker inte heller Åkesson. – Att lägga den bördan på den enskilde, till exempel en lärare, tycker jag inte är önskvärt. Däremot finns det andra tjänstemän, på högre nivå i förvaltnin­gen, som bör ha det ansvaret, säger han.

Även här måste detaljerna utredas, säger han. Det gäller också förslaget om att permanenta uppehållst­illstånd ska mönstras ut och omvandlas. Enligt Migrations­verket

BILD: TOMMY PEDERSEN

är det många av de runt 300 000 som i dag har permanenta tillstånd som hör av sig och är oroliga. Behöver de vara oroliga?

– Nej, har man skäl att vara i Svekrirgim­e oincohloäg­r intressera­d av att vara en del av det svenska samhället har man inga skäl att vara orolig. Men det är ingen mänsklig rättighet att bo i Sverige, säger Åkesson.

I valrörelse­n lovade SD att dieselpris­et skulle sänkas med 10 kronor per liter. Hittills har det blivit 40 öre vid pump. Åkesson tror att väljarna har förståelse för att allt inte kan ske på några veckor.

– Vi jobbar på att kunna tidigarelä­gga sänkningen av reduktions­plikten, att den blir av redan nästa år, säger han.

 ?? ?? ”Det går inte att kollra bort eller vattna ur det vi har kommit överens om”, säger SD:S partiledar­e Jimmie Åkesson i en Tt-intervju.
”Det går inte att kollra bort eller vattna ur det vi har kommit överens om”, säger SD:S partiledar­e Jimmie Åkesson i en Tt-intervju.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden