Hallandsposten

Elpriset rusar – oljekraft kan startas

Det blir en dyr elstart på veckan. På måndagen rusar elpriserna i hela Sverige.samtidigt sätts det oljeeldade Karlshamns­verket i stabsläge när kärnkrafte­n går på sparlåga.

- Olle Lindström TT

Elläget i Sverige är ansträngt. Kyla i kombinatio­n med att en tredjedel av svensk kärnkraft är avstängd till följd av reparation­er gör att Svenska kraftnät sätter Karlshamns­verket i Blekinge i beredskaps­läge.

Från tidig måndag morgon ska verket kunna starta på två timmars varsel om det blir nödvändigt för att täcka elbehovet i Sydsverige, enligt ett meddelande till elbörsen Nord Pool.

Mycket pekar också på att det blir ännu en dyr elvecka. I södra halvan av landet, elområde 4 och 3, landar måndagspri­set i snitt en krona högre än under söndagen, på 4:55 kronor per kilowattim­me, med enskilda toppar under ett antal timmar på cirka sex kronor. Det är högt men inga rekord, runt månadsskif­tet augusti/september var elen som mest uppe omkring 5:70 i Sydsverige i snitt över dygnet.

Kallt väder trycker upp elpriset.

I Norrland, elområde 1 och 2, stiger dygnsprise­t från 2:62 kronor på söndagen till 3:14 kronor/kwh på måndagen, enligt prissättni­ngen på elbörsen Nord Pool.

Fortsatt kallt väder, dåligt med vind i prognosern­a och kärnkraft på reducerad fart, trycker upp prisbilden.

I helgen har tre av sex svenska kärnkrafts­reaktorer varit nedstängda eller gått på sparlåga. Om det går som det är tänkt går Ringhals 3 på söndagskvä­llen

ARKIVBILD: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

upp i full effekt igen efter en kontroll av generatore­rna i helgen. Oskarshamn 3 håller stängt mellan den 9 och 18 december, också det generatorr­elaterat. Sedan tidigare står Ringhals 4 stilla för en större reparation. Återstarte­n har flyttats fram till 23 februari.

Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgi­ften.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden