Hallandsposten

Skandalern­a kring presidente­n väcker massor av frågor

Sanslösa summor i en soffa, saknade sudaneser, nyrika namibier och dubiösa domare. Skandalen kring Sydafrikas president är full av frågetecke­n, osannolika turer och rena obegriplig­heter. Men alternativ­en vore ännu värre, tycker många.

- Henrik Samuelsson TT

Sedlarna i soffan är stormens öga i fallet som hotar fälla president Cyril Ramaphosa. Att stora summor var gömda i soffan på presidente­ns gård Phala Phala har han själv erkänt.

Men det är också nästan det enda som alla inblandade är eniga om. Det kan ha varit 580 000 Usa-dollar (6 miljoner kronor) i kontanter. Eller nästan tio gånger så mycket.

Enligt Ramaphosa var det betalning för 20 bufflar som den sudanesisk­e affärsmann­en Mustafa Mohamed Ibrahim Hazim köpte julen 2019. Men varken Hazim eller någon av hans medarbetar­e har gått att spåra. Och rent fysiskt bytte bufflarna aldrig ägare, utan lämnades kvar på Phala Phala.

– Det är en skrattreta­nde redogörels­e. Vem tror på en sådan historia? säger Henning Melber, statsvetar­e knuten till Nordiska Afrikainst­itutet.

– Det slår verkligen mot integritet­en och trovärdigh­eten för Ramaphosa.

Några månader senare uppges sedlarna i soffan ha stulits. Och kort därefter dök misstänkta småtjuvar upp i grannlande­t Namibia, försedda med såväl 100-dollarssed­lar som Rolex-klockor och andra dyrbarhete­r.

Ramaphosa anmälde dock aldrig stölden till polisen. Han anklagas för att i stället ha bett Wally Rhoode, en general som ledde presidente­ns livvakt, att diskret ta hand om fallet.

Enligt obekräftad­e uppgifter i bland annat namibiska medier var en städerska på Phala Phala syster till en av tjuvarna, och via henne lockade Rhoode tillbaka gärningsmä­nnen till gården. Där ska de ha låsts in, i praktiken kidnappats, och antingen skrämts eller mutats till tystnad.

Och tyst blev det. Hela dramat förblev okänt i två år. Men i juni i år anmäldes presidente­n, för kidnappnin­g och mörkläggni­ng, av en viss Arthur Fraser.

Dennes ord väger å ena sidan tungt, eftersom han varit statlig säkerhetsc­hef i Sydafrika. Å andra sidan är han nära allierad med Jacob Zuma, Ramaphosas företrädar­e på presidentp­osten och en bitter politisk rival.

Anmälan ledde till en parlamenta­risk utredning vars rapport nu får Ramaphosas politiska framtid att hänga på en skör tråd. Men även här finns en brasklapp.

– En av de tre domare som utsågs till utredare har tidigare varit advokat åt en av Ramaphosas starkaste motståndar­e inom (det styrande partiet) ANC. Utomståend­e har frågat sig om detta inte är en intresseko­nflikt, och om domaren borde ha avsagt sig uppdraget, säger Henning Melber.

Rapporten slog häromvecka­n ned som en politisk bomb. Rykten började snabbt gå om att Ramaphosa lutade åt att avgå omedelbart. Men snart, när alla hunnit titta närmare på rapportens hårda ord, vände alltihop igen.

– Ramaphosa meddelade att han ska försvara sig mot rapporten i domstol. Det är i linje med flera experters linje att rapporten i själva verket är tunn. Juridiskt sett håller den inte tätt, enligt Henning Melber.

"Väldigt många vill se Ramaphosa klara sig Henning Melber Nordiska Afrikainst­itutet

Affären kan ses som ett potentiell­t avgörande kapitel i en intern maktkamp inom ANC (African National Congress), partiet som styrt Sydafrika sedan frigörelse­n från apartheid för snart 30 år sedan. Jacob Zumas falang är fortfarand­e stark, och vill göra comeback efter det att han tvingades bort 2018.

Myglet och roffarväld­et under Zuma var så starkt att det fortfarand­e präglar debatten, enligt Melber.

– Satt i perspektiv så är 600 000– 700 000 Usa-dollar kaffepenga­r jämfört med vad sydafrikan­erna tvingats se ske under tidigare år.

– Stämningen i samhället verkar vara att väldigt många vill se Ramaphosa klara sig på grund av avsaknaden av alternativ.

Var pengarna i soffan kom ifrån, och var de tog vägen, är fortfarand­e ett mysterium. Men att landet är kört i botten tvivlar ingen på. Och Ramaphosa må vara svag, men symboliser­ar åtminstone en vilja att göra något åt det.

– För sydafrikan­erna är Phala Phala-affären bara ett exempel i raden på vilken situation landet befinner sig i. Till och med presidente­n stoppar sina pengar i en soffa.

 ?? BILDER: AP ?? Cyril Ramaphosa (i mitten) lämnar ett möte med regeringsp­artiet ANC:S högsta ledning förra helgen. På mötet diskuterad­es hans framtid som president.
BILDER: AP Cyril Ramaphosa (i mitten) lämnar ett möte med regeringsp­artiet ANC:S högsta ledning förra helgen. På mötet diskuterad­es hans framtid som president.
 ?? ?? Vad hände här inne egentligen? Cyril Ramaphosas viltfarm Phala Phala i Bela Bela, Sydafrika. Bilden är från i juni, då skandalen avslöjades.
Vad hände här inne egentligen? Cyril Ramaphosas viltfarm Phala Phala i Bela Bela, Sydafrika. Bilden är från i juni, då skandalen avslöjades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden