Hallandsposten

Frustratio­nen växer på miljömötet i Montreal

Oron stiger på Fn-mötet som ska stoppa artdöden. Förhandlin­garna går för långsamt och länderna är splittrade, larmar flera organisati­oner. Samtidigt höjs röster för att målet om skydd av hav och land behöver skärpas.

- Hanna Odelfors TT

Frustratio­nen växer i möteslokal­erna där det Fn-ledda mötet COP15 i kanadensis­ka Montreal pågår. Ett möte som beskrivits som avgörande för livets framtid på jorden.

Förhoppnin­gen är att det ska utmynna i en global räddningsp­lan för jordens arter och deras livsmiljöe­r, i form av ett ramverk som lägger grunden för ländernas arbete för den biologiska mångfalden.

Men förhandlin­garna går på tok för långsamt och hittills har de stora framstegen uteblivit, varnar Världsnatu­rfonden och en rad andra civilsamhä­llesorgani­sationer.

Länderna står fortfarand­e långt ifrån varandra i flera viktiga frågor och utkastet till en överenskom­melse är fortfarand­e proppat med hakparente­ser kring stycken där länderna inte kunnat enas.

En av stötestena­rna är uppföljnin­gen. Avgörande för att räddningsp­lanen ska lyckas, anser även Sveriges förhandlin­gsdelegati­on, är att sätta mätbara mål och enas om hur dessa ska följas upp.

”En stark text som förbinder länder att granska sina framsteg mot globala mål och skärpa åtgärder över tid är avgörande för att hålla regeringar­na ansvariga”, säger Guido Broekhoven från Världsnatu­rfonden (WWF) till nyhetsbyrå­n AFP.

Han säger att han är ”mycket orolig” över förhandlin­gsläget när det gäller mål och uppföljnin­g. I det nuvarande utkastet uppmanas länderna bara att ta hänsyn till slutsatser­na av en global översyn som ska göras om fyra år. Men de åläggs inte att vässa sina åtgärder om de inte är på rätt spår, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

I dagarna har röster också höjts föratt skärpa målet när det gäller att skydda och bevara naturen på

BILD: GRAHAM HUGHES

en viss andel av jordens yta. Målet är nu satt till 30 procent till 2030. Men en rad organisati­oner anser att siffran behöver höjas till 50 procent.

Ett skäl är att en lägre andel kan öppna för att vissa länder – som har kvar mycket av sin biologiska mångfald, till exempel Brasilien och Indonesien – fortsätter att förstöra sin natur. En lista som stödjer förslaget har skrivits under av 3,2 miljoner organisati­oner, privatpers­oner och forskare världen över.

Den pyrande frustratio­nen på COP15 märktes även på Montreals gator som på lördagen fylldes av demonstran­ter, somliga utklädda till fåglar och träd.

De uppmanade representa­nterna för de 195 länderna på mötet att agera kraftfullt för att skydda naturen och ursprungsb­efolkninga­rs rättighete­r.

"Avgörande för att räddningsp­lanen ska lyckas är att sätta mätbara mål och enas om hur dessa ska följas upp

 ?? ?? En aktivist från Greenpeace sätter uppe en banderoll med texten ”Skydda naturen, skydda livet” i Montreal tidigare i veckan.
En aktivist från Greenpeace sätter uppe en banderoll med texten ”Skydda naturen, skydda livet” i Montreal tidigare i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden