Hallandsposten

Halland behöver ett digitalt lyft

- Henrik Oretorp ordförande Centerpart­iet Halland Peter Lundin digitalise­ringspolit­isk talesperso­n för Centerpart­iet Halland

Digitalise­ring. Redan 2011 antog riksdagen målet att ”Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitalise­ringens möjlighete­r”. I en del internatio­nella mätningar har det sett bra ut för oss. Därför blev det en chock för regeringen när Sverige i oktober 2020 placerade sig absolut sist i en omfattande jämförelse mellan ett trettiotal länders offentliga sektors digitalise­ring; OECD Digital Government Index.

Det offentliga Sverige har en mängd misslyckad­e it-projekt bakom sig och många system i drift som är undermålig­a. Polisens bokningssy­stem för pass och vårdens för vaccinatio­ner är två aktuella exempel. Särskilt allvarligt är det inom vården där många system är gamla och bristfälli­ga. Många system är en börda för vårdperson­alen snarare än den hjälp modern digital teknik skall vara.

Vården i Halland står det kommande årtiondet inför mycket stora satsningar på sina vårdinform­ationssyst­em. Halland har valt en annan, mindre riskfylld och framtidssä­krare väg än grannregio­nerna Skåne och Västra Götaland som upphandlat miljardpro­jekt som bygger på amerikansk­a arbetssätt och sluten teknik. En del förutspår att dessa projekt blir de största ithaverier som drabbat landet.

Framgångsr­ik digitalise­ring bygger på standardis­ering och öppenhet, precis som internet. Med det som bottenplat­ta kan man undvika gigantiska projekt som, om de inte havererar, alltid försenas och fördyras. Moderna utveckling­smetoder där man med användarna i centrum digitalise­rar steg för steg och i hög takt är framgångsr­ecepten som även det offentliga Sverige måste ta till sig omgående.

Stora delar av det offentliga digitalise­ringarna är regionala och kommunala ansvar. Förutom vården så har vi där ansvar för till exempel skolan, kollektivt­rafiken, omsorgen och samhällspl­anering. Alla områden med digital potential.

Vi i Centerpart­iet Halland kommer att driva på digitalise­ringen inom alla områden. Bland annat vill vi:

Inrikta upphandlin­g av digitala lösningar på teknik baserad på öppna standarder.

Tillgängli­ggöra offentlig data via öppna, standardis­erade gränssnitt.

Kraftigt öka samverkan för digitalise­ring mellan kommuner, förvaltnin­gar och myndighete­r.

Se över regler och lagar som hindrar ett öppet och innovativt klimat för digitalise­ring av offentliga tjänster.

 ?? BILD: ISABELL HÖJMAN ?? Många system är en börda för vårdperson­alen snarare än den hjälp modern digital teknik skall vara, skriver företrädar­e för C som föreslår satsningar på offentlig digitalise­ring.
BILD: ISABELL HÖJMAN Många system är en börda för vårdperson­alen snarare än den hjälp modern digital teknik skall vara, skriver företrädar­e för C som föreslår satsningar på offentlig digitalise­ring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden