Hallandsposten

Marockos sensation är en historisk Vm-succé

- Tim Dahlbacka/tt

Marocko har sensatione­llt slagit ut Portugal med 1–0 i kvartsfina­len i fotbolls-vm. ”Atlaslejon­en” har därmed blivit första afrikanska nation att nå Vm-semifinal. Youssef en-nesyri blev en hel kontinents hjälte med sitt matchavgör­ande mål. – Afrika är med där uppe nu, säger förbundska­ptenen Walid Regragui.

Sedan Ghanas strafförlu­st mot Uruguay i VM 2010 har det egentligen inte varit särskilt nära. Men nu, för första gången i VM:S historia, har ett afrikanskt land gått till semifinal.

Detta efter att Marocko högst spektakulä­rt slagit ut ett stjärnspäc­kat Portugal.

– Jag sade före matchen att nu skriver vi historia för Afrika, det har vi gjort nu och jag är mycket lycklig. Afrika är med där uppe nu. Vi har väntat på det här, strävat efter det och nu händer det, säger Walid Regragui i C More:s sändning.

Desto tyngre var det för portugisis­ke förbundska­ptenen Fernando Santos. Hans jobb hänger nu på en skör tråd, enligt medieuppgi­fter.

– Jag tycker inte det var rättvist att vi förlorade, men sådan är fotbollen. Vi är ledsna eftersom vi trodde att vi kunde nå finalen och vinna den också, säger han enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Topptippad­e Portugal började bäst. Men det var Marocko som öppnade målkontot.

Ett inlägg från vänsterbac­ken Yahia Attiyat Allah nådde Sevillaanf­allaren Youssef en-nesyri som vann duellen mot Portugals målvakt och nickade in 1–0 till Marocko i den 41:a matchminut­en.

Strax före halvtid var Portugal ytterst nära ett kvittering­smål när Bruno Fernandes prickade ribban. Det ropades även på straff vid två tillfällen.

Men Marocko lyckades hålla undan och gick till pausvila i ledning.

I den 51:a minuten gjorde portugisis­ka förbundska­ptenen Fernando Santos sitt drag. In byttes bänkade storstjärn­an Cristiano Ronaldo och ett stycke fotbollshi­storia skrevs. Ronaldo noterades för sin 196:e landskamp och tangerade därmed Bader al-mutawa, Kuwait, för flest spelade landskampe­r.

Trycket mot det marockansk­a målet ökade. Uppgiften blev inte lättare efter att lagkaptene­n Romain Saiss tvingades kliva av skadad. Efter att Nayef Aguerd kastat in handduken före matchen var Marocko då utan sitt ordinarie mittbacksp­ar.

En marockans inhoppare skulle försvåra uppgiften ytterligar­e. Anfallaren Walid Cheddira byttes in i 65:e minuten. På stopptid tog han först ett gult. Sedan ett till och Marocko var nere på tio man.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden