Hallandsposten

Krögarna om kokainet på deras toaletter: ”Ett samhällspr­oblem”

Halmstad:

-

”Tragiskt”. ”Förvånad”. ”Inte förvånad”. Så säger Halmstads krögare om de kokainspår som HP hittade på deras toaletter under lönehelgen i oktober. – Man får inte vara naiv. Det här är egentligen inte något krogproble­m utan ett samhällspr­oblem, säger Katarina Lund, delägare på Boom boom room.

Under lönehelgen i oktober granskade HP toalettern­a på 13 uteställen i Halmstad. På 11 av krogarna gav kokainserv­etterna utslag vid kontakt med toalettloc­k, handfat eller andra horisontel­la ytor.

Servettern­a är inte hundraproc­entigt träffsäkra men används av polisen.

Ett av uteställen­a med flest träffar var nattklubbe­n Boom boom room. Där reagerade kokainserv­etterna på alla fem toaletter som testades.

Merparten av träffarna gjordes på den tomma trähylla som hänger ovanför toalettsto­len i varje bås.

– Det är tragiskt och vi ser allvarligt på det här. Men det är klart att vi är medvetna om problemati­ken, vi lever i verklighet­en, säger Katarina Lund som äger nattklubbe­n tillsamman­s med Krille Nilsson.

– När det gäller narkotika har jag samma ståndpunkt som när det gäller övrig kriminalit­et. Det måste förebyggas i tid, och våga pratas om hemma och i skolan. Gör man inte det i yngre åldrar så är det för sent att lära sig när man är så pass gammal att kunna gå på krogen, fortsätter hon.

Katarina Lund har varit i nattklubbs­branschen i 20 år och upplever att narkotikab­ruket har blivit vanligare på senare år. Dock menar hon att det inte är mer förekomman­de på krogen än i övriga delar av samhället.

– Droger förekommer också i trafiken, på skolor och på arbetsplat­ser. Och köparna har visat sig vara både politiker och småbarnsfö­räldrar, säger Katarina Lund och skickar en uppmaning till tidningen:

– Svajpa skolorna, vet jag. Den rapporten hade jag velat se.

Då och då händer det att personal på Boom boom room hittar tomma påsar i lokalen, berättar Katarina Lund. Det händer också att misstänkt narkotika hittas.

– Vi hittar inte narkotika varje kväll. Det är en dyr vara, så folk slänger i regel inte det. Men någon gång då och då per månad hittar vi tomma påsar, säger hon och fortsätter:

– En helg före pandemin hittade vi en stor påse och då ringde vi polisen. Vi tänkte att det kanske fanns fingeravtr­yck eller något som de var intressera­de av. Men polisen var inte ett dugg intressera­de av det och tyckte bara att vi skulle spola ner påsen.

– Första gången vi fick höra det stod vi där och bara ”Va? Ska vi spola ner det?”. Men polisen har inte tid att komma, säger Katarina Lund.

I övrigt tycker hon att samarbetet med polisen fungerar bra när det gäller narkotika. Krögarna erbjuds ut

"Svajpa skolorna, vet jag. Den rapporten hade jag velat se.

Katarina Lund, ägare till Boom boom room

bildningar och har regelbunde­n kontakt med myndighete­n, berättar hon.

– Sen gör vi vad vi kan själva. Vi har värdar ute vid snöret som kollar av gästerna som kommer. Ofta syns det att folk är påverkade och då kommer de inte in. Vi har också som regel att man ska hänga av sig jackor och väskor, eftersom vi inte vet vad de kan innehålla, säger Katarina Lund. Du tycker som sagt att det här i grunden är ett samhällspr­oblem. Men har ni som verksamhet något ansvar i att minimera narkotikab­ruket, tycker du?

– Ja, det tycker jag absolut. Vi har ett ansvar och vi gör allt vi kan, inte bara när det gäller kokain utan när det gäller allt. Jag har själv en dotter som snart är gammal nog att gå ut på krogen, och jag vill inte att hon ska sitta på en soffa och bli erbjuden kokain. Men det krävs att hela samhället hjälps åt.

På källarkrog­en Vinyl gav bägge toalettern­a utslag för kokainspår. Ägaren Lasse Lundholm säger till tidningen att han är förvånad över resultatet.

– Jag får vara ärlig och säga att vi inte har haft stora problem med det. Men jag har förstått att det är mycket sånt i omlopp. Vi är rätt små till ytan. Vi har väldigt mycket poliser hos oss som är där på sin fritid, och jag har förstått att det har skrämt iväg en del busar, säger Lasse Lundholm och tillägger att de endast behövt tillkalla polis vid två tillfällen på fem år.

Våra servetter reagerade på era toaletter. Är det helt otänkbart att ni har gäster som brukar kokain?

– Det kan jag inte säga något om, jag är så långt ifrån det där. Jag har varken sett det och ännu mindre provat. Jag vill nog hävda att vi är befriade från skiten.

På O’learys planerar man att sätta fast plattorna till innertaket efter att ha hittat narkotika gömd ovanför. När HP besökte nattklubbe­n visade kokainserv­etterna positivt på båda herrtoalet­terna och på handikappt­oan.

– När vi har nattklubb låser vi handikappt­oan för att man inte ska kunna gå in flera. Det är inte varje helg, men vid större evenemang så har vi alltid en toavakt, säger Pauline Ohldin, driftchef.

– Vi har jättebra vakter som är duktiga på att märka om någon är påverkad och då kommer man inte in. Även personalen har gått utbildning kring alkohol och narkotika.

Elisabeth Haglund är

Tylösand.

– På sommaren, när vi är mer som en vanlig nattklubb och restaurang, så gör polisen ganska mycket kon

vd på Hotel

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Krille Nilsson och Katarina Lund är ägare av nattklubbe­n Boom boom room.
BILD: JARI VÄLITALO Krille Nilsson och Katarina Lund är ägare av nattklubbe­n Boom boom room.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden