Hallandsposten

Fischer avslutar karriären

Nilla Fischer, 38, avslutar sin profession­ella karriär. Nu väntar ett nytt kapitel för den svenska fotbollsik­onen – hon ska bli polis. – Det känns skrämmande men det är en spännande utmaning, säger hon.

- Anton Johansson TT

Os-silver, Vm-brons och 189 landskampe­r. Ligatitlar och Champions League-mästare. Det har varit en lång och framgångsr­ik karriär för Nilla Fischer.

Men nu är det över.

– Jag hade gärna spelat livet ut men min kropp säger liksom att det är dags att sluta nu. Jag har haft mycket problem med diverse känningar och det är väl ett tecken på att det inte är hälsosamt längre, och jag har inte riktigt motivation­en att klara av den smärtgräns­en, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag har ont varje dag, säger hon. Beslutet att det nu är färdigspel­at tog hon för några veckor sedan, men det var inget lätt beslut att ta. Hon beskriver elitidrott­andet som en livsstil. En livsstil som hon nu får byta ut. Nu väntar i stället skolbänken för första gången sedan gymnasiet då hon ska studera till polis.

– Det känns skrämmande men det är en spännande utmaning, säger hon.

Har du något att ta med dig från fotbollska­rriären till polisyrket?

– Jag är van att jobba i grupp och sedan har jag väl en gratisdel med fysiken och det träningsmä­ssiga. Men jag har ingen fördel i själva pluggandet för jag har inte studerat sedan gymnasiet, men det lär jag mig förhoppnin­gsvis.

Fischer avslutade karriären i Linköping, dit hon kom 2019 efter en flerårig sejour i tyska storklubbe­n Wolfsburg.

Elitkarriä­ren spände över 20 år och hon har varit en del av en generation som har varit starkt bidragande till fotbollens utveckling på damsidan.

Och hon tar stolthet i att ha varit en del av det.

– I landslaget tror jag inte att vi hade kommit dit vi är i dag, sett till förutsättn­ingar, om vi inte hade haft starka åsikter och talat för vår sak. Det är inget som har kommit gratis eller utan kamp. En del har jag haft med det att göra, sen exakt hur mycket ... det räcker inte bara med en person utan vi har varit flera. Men jag är absolut stolt över att ha varit inblandad i den utveckling som har skett, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden