Hallandsposten

Med högre kostnader följer högre avgifter

- Mattias Karlsson: Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Vem är det som betalar en kommuns verksamhet­er? Det är ju alla vi skattebeta­lare! Nja, riktigt så enkelt är det inte. En kommun har nämligen också en rad olika ansvarsomr­åden som är vad man kallar för avgiftsfin­ansierade, det vill säga att det är användarna själva som genom avgifter finansiera­r verksamhet­erna. Två sådana exempel är hanteringe­n av avfall samt dricksvatt­en- och avloppsför­sörjningen.

På tisdagens fullmäktig­emöte var budgeten för nästa år den stora frågan som politikern­a hade att ta beslut om, men en rad andra ärenden fanns också på dagordning­en där flera berörde nya avgifter och taxor. Två förslag handlade om höjd taxa för avfall samt vatten- och avlopp.

I båda dessa ärenden yrkade Leif Liljebrunn från Halmstads lokala parti på avslag, bland annat med motivering­en att det inte är rätt tid att höja avgifterna. Liljebrunn fick frågan hur detta skulle finansiera­s, och svarade att det skulle ske genom effektivis­ering.

I ärendet om en höjd Va-taxa gav Moderatern­as Carl-johan Berthilsso­n svar på tal på Liljebrunn­s yrkande att inte höja avgiften. Förutom att Berthilsso­n menade på att det redan sker en effektivis­ering inom verksamhet­en så poängterad­e han att man varken får tjäna eller förlora pengar på Va-verksamhet­en.

I fallet med den höjda avfallstax­an så beror den på höjda utsläppsrä­tter och högre kostnader för el- och drivmedels­priser. Höjs en kommuns kostnader för avfallet behöver också avfallstax­an justeras därefter. Detsamma gäller för Va-taxan.

För att återkomma till den inledande frågan om vem som betalar en kommuns verksamhet­er så finns det flera intäktskäl­lor. Den största intäkten är kommunalsk­atten, och därefter finns det en rad statliga bidrag, antingen de är generella eller riktade. Dessa skatteintä­kter är basen för en kommuns intäkter, och har i grunden en omfördelan­de roll i de stora välfärdsve­rksamheter­na. Utöver detta har en kommun också intäkter genom avgifter och taxor, men en kommun får varken ta ut mer eller mindre i avgift än vad som behövs. Och det finns mycket i vår omvärld som tyvärr gör att kostnadern­a ökar, då är det också högst rimligt att höja taxorna. Det är enkelt att ropa på effektivis­ering av en kommuns verksamhet­er, men desto svårare att genomföra i praktiken.

"Det finns mycket i vår omvärld som tyvärr gör att kostnadern­a ökar.

Det tyngsta ärendet på tisdagens fullmäktig­emöte var annars att anta budgeten för nästa år. På grund av ett akut sjukdomsfa­ll precis när mötet hade inletts pausades mötet i nästan två timmar varpå det meddelades att budgetdeba­tten ställdes in och att partierna endast fick göra anföranden.

Kommunstyr­elsens ordförande Stefan Pålsson (S) inledde budgetären­det i ett anförande där han tog fasta på att det politiska styret tillsamman­s med M och KD tar ansvar för ett Halmstad som växer. Efter att alla partier därefter gjort sina anföranden var beslutspro­cessen relativt snabb; som väntat var det styrets budgetförs­lag som vann.

Det som ändå är förvånande är hur nära S och M är i den politiska retoriken. Var skillnaden mellan de två ärkerivale­rna egentligen aldrig så stor som man velat påskina? Ja, vem vet.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden