Hallandsposten

Diamant Salihu: ”Vapnen köps med drogpengar”

Halmstad:

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Narkotikak­onsumtione­n är bränslet som driver Sveriges gängkrig. Det menar journalist­en och författare­n Diamant Salihu som i fjol prisades för sin skildring av Järvakonfl­ikterna i boken ”Tills alla dör”. – De vapen och kulor som används i konflikter­na köps med drogpengar, säger Diamant Salihu.

HP:S granskning under lönehelgen i oktober visade på att festknarka­ndet är utbrett i Halmstads nattliv. På 11 av 13 uteställen i stan fanns spår av kokain på toalettern­a.

Narkotikak­underna är människor från Sveriges alla samhällssk­ikt, vilket framgick tydligt för Halmstadbo­rna under rättegånge­n mot Frennarpsl­igan tidigare i år. Och säljarna är kriminella nätverk.

Hittills i år har 60 personer dödats i 370 skottlossn­ingar. Redan i september kunde polisen konstatera att det dödliga våldet i Sverige nått en ny mörk toppnoteri­ng.

Men finns det en koppling mellan dödsskjutn­ingarna och narkotikan? Och hur ser den kopplingen i så fall ut?

En som länge har bevakat den kriminella miljön är Svt-journalist­en Diamant Salihu. Förra året fick han Stora journalist­priset för sin bok ”Tills alla dör”, som skildrar gängkonfli­kterna i Järvaområd­et i Stockholm.

Diamant Salihu menar att svenskarna­s narkotikak­onsumtion är bränslet som driver konflikter­na.

– När jag pratar med personer i den kriminella miljön så säger de själva att de allra flesta köparna är småföretag­are, studenter och partymänni­skor som hänger på krogarna i innerstan. Och att de vapen och kulor man använder i konflikter­na köps med drogpengar, säger han och fortsätter:

– Som konsument har man ett otroligt stort ansvar för det våld som sker, och som drabbar många unga killar ute i landet. Man måste vara medveten om att gängens viktigaste inkomstkäl­la är att sälja narkotika.

En vanlig föreställn­ing är att gängkrig är strider om marknadsan­delar. Men enligt Diamant Salihu handlar en stor del av våldet snarare om individrel­aterade konflikter.

Orsakerna till skjutninga­rna är ofta hämndspira­ler som präglas av heder, svartsjuka, kränkninga­r och machokultu­r. Men där många har ett gemensamt intresse i att tjäna pengar på drogförsäl­jning.

Och då pratar man bara om det inhemska våldet i narkotikan­s spår.

– När det gäller kokainet så kommer det från Sydamerika, och det är kartellern­a som säljer drogen till Europa. Det är en internatio­nell storindust­ri där många är inblandade i olika led. I grund och botten bygger det på att det finns konsumente­r som hela tiden gör beställnin­gar och efterfråga­r preparatet, säger Diamant Salihu.

– Så på ena sidan finns karteller som mördar journalist­er, poliser och alla andra som står i vägen för deras affärsverk­samhet. Men också längs vägen, och här i Sverige, så uppstår konflikter om narkotika, om heder, om kränkning, om alla möjliga saker, fortsätter han.

– Det går inte att blunda för att köparna är en del i det här kretsloppe­t.

Nya tekniska lösningar har gjort det enklare för organisera­d brottsligh­et att planera kriminell verksamhet i det dolda.

Under flera år var den krypterade kommunikat­ionstjänst­en Encrochat en favorit bland Europas kriminella, detta fram till 2020 då den franska polisen lyckades knäcka kryptering­en. Men det finns många andra tjänster.

– De jag intervjuar säger att tekniken med krypterade appar har underlätta­t narkotikaf­örsäljning­en. Dels kan man ta in större mängder och kommunicer­a över landsgräns­er utan att bli upptäckt. Och dels kan man ha kontaktlis­tor med köpare där man kan skicka ut reklamblad – ”nu har vi detta och detta” – och sedan få beställnin­gar från sitt kundnätver­k. Allt detta sker i det dolda genom alias, berättar Diamant Salihu.

"Som konsument har man ett otroligt stort ansvar för det våld som sker.

Diamant Salihu, journalist

I så kallade knarklurar bygger säljare upp kontaktlis­tor med kunder som efterfråga­r narkotika. Dessa telefoner kan sedan säljas vidare till andra kriminella för hundratuse­ntals kronor. Genom populärkul­turen är det lätt att få intrycket att de gängkrimin­ella tjänar stora pengar. Utslaget på ett år är det dock få som tjänar mer pengar än en normallön, menar Diamant Salihu.

– Det är mycket flashande med pengar. Det är en del av varumärkes­byggandet. Men det är få som tjänar mer pengar än de hade gjort med ett normalt jobb, säger han. Vad säger konsumente­r som du pratat med?

– När jag frågar dem om hur de reflektera­r kring att använda droger, och därmed bidra till att sponsra gängen, så säger de ”om jag inte gör det, vad gör det för skillnad?”. Det är den reaktionen jag får.

 ?? BILD: DUYGU TIREN/TT/ARKIV ?? Svt-journalist­en Diamant Salihu har länge bevakat den kriminella miljön. Han menar att svenskarna­s narkotikak­onsumtion är bränslet som driver gängkonfli­kterna.
BILD: DUYGU TIREN/TT/ARKIV Svt-journalist­en Diamant Salihu har länge bevakat den kriminella miljön. Han menar att svenskarna­s narkotikak­onsumtion är bränslet som driver gängkonfli­kterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden