Hallandsposten

Företagare efter pandemin: ”Är bättre rustade”

Halland: När coronapand­emin slog till fick Johan Ivarsson på Cold Cut Systems permittera stora delar av personalst­yrkan. Omsättning­en halverades. Nu avslutas projektet Kompa Halland – som hjälpt honom och många andra halländska företagare att gå starka ur

- Karin Bergh kb@hallandspo­sten.se 010-471 51 54

Våren 2020 slog coronapand­emin till med full kraft. Halländska företagare drabbades hårt.

– Det var tvärstopp. Vi säljer en brandsläck­ningsprodu­kt som riktar sig mot räddningst­jänsten. I stora delar av Europa var det omöjligt under pandemin, allt stängdes ner, säger Johan Ivarsson, vd på Cold Cut Systems med säte i Kungsbacka, och fortsätter:

– Under första coronaåret gick vi från en normal omsättning på 50 miljoner kronor per år ner till 25 miljoner.

I den här vevan startades Kompa Halland, med hjälp av medel från Europeiska socialfond­en. Via projektet har personal i utsatta företag erbjudits kompetensu­tveckling. Detta har skett genom ett brett utbud av digitala kurser på distans – att träffas fysiskt var ju omöjligt under pandemin.

Utbildning­sinsatsern­a har handlat om allt från rena färdighets­utbildning­ar till mer avancerade kurser inom områden som projektled­ning, ledarskap och hållbar utveckling.

– Vår ambition nu är att dubblera vår omsättning och växa. Med hjälp av Kompa känns det som att vi fått en kickstart och förutsättn­ingar att utveckla, bibehålla och attrahera ny personal, säger Johan Ivarsson.

Louise Lejestrand är delägare i Treativ kommunikat­ionsbyrå i Varberg. Hennes bransch blev inte lika hårt drabbad under pandemin, men personalst­yrkan fick ändå permittera­s i olika omfattning.

– För oss blev Kompa en räddning. När pandemin kom blev det nattsvart, men nu fick vi möjlighet att använda den tiden till något positivt, säger hon.

Rent konkret, vad skulle ni säga att projektet gett er som företagare?

– Vi har blivit stärkta i vårt teamwork och blivit en mer välmående arbetsplat­s. Dessutom lyckades vi bibehålla vår personal som var permittera­d och ge dem känslan av meningsful­lhet under några väldigt tuffa månader. Nu är vi bättre rustade för att klara av nya utmaningar, säger Louise Lejestrand.

– Utan projekt som Kompa, i kombinatio­n med de pengar regeringen sköt till så att det blev möjligt att permittera personal, är jag inte säker på att företaget överlevt. Det har varit helt avgörande, säger Johan Ivarsson.

” För oss blev Kompa en räddning. När pandemin kom blev det nattsvart.

Louise Lejestrand, delägare i Treativ kommunikat­ionsbyrå

Totalt har 115 små och medelstora halländska företag från olika branscher deltagit i Kompa. Nyligen avslutades det hela med en konferens på Högskolan. Motsvarand­e projekt har funnits på andra håll i landet.

– Men här har det gått ovanligt bra. En anledning till det är att det finns ett väletabler­at och fungerande samarbete mellan högskolan och näringsliv­et i Halland, säger Nicklas Simonsson, vd på TEK Kompetens – som jobbat tillsamman­s med högskolan i projektet.

Matts Skagshöj har har varit koordinato­r för högskolans räkning och tillägger att även högskolan vunnit mycket på att jobba nära företagen.

– Det är oerhört utveckland­e för vår personal att knyta kontakter med näringsliv­et och att jobba tätt tillsamman­s, säger han.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Projektet Kompa Halland har ägts av Högskolan i Halmstad i samarbete med TEK Kompetens, Region Halland och de halländska kommunerna. Från vänster: Nicklas Simonsson, Matts Skagshöj, Louise Lejestrand och Johan Ivarsson.
BILD: JARI VÄLITALO Projektet Kompa Halland har ägts av Högskolan i Halmstad i samarbete med TEK Kompetens, Region Halland och de halländska kommunerna. Från vänster: Nicklas Simonsson, Matts Skagshöj, Louise Lejestrand och Johan Ivarsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden