Hallandsposten

Man blev biten – poliser skrev ingen anmälan

Oskarström:

- Joakim Kullberg jk@hallandspo­sten.se 010-471 51 92

Trots att mannen hade synliga bitskador på bröstet skrev aldrig de två poliserna som larmats ut till ett bråk mellan ett par i en lägenhet någon polisanmäl­an om händelsen. De frågade heller inte den bitne mannen om vad det var som hade hänt. Nu åtalas de båda poliserna för tjänstefel.

De två poliserna jobbade nattskifte­t och hade precis avslutat ett ärende när de blev ombedda att köra norrut, till Oskarström. Ledningsce­ntralen hade fått in två samtal – dels från mannen i lägenheten men också från en granne – som larmade om ett bråk i en lägenhet.

När patrullern­a anlände till platsen mötte mannen som var skriven i lägenheten upp patrullen utanför och förklarade att han hade blivit biten av sin flickvän, som fortfarand­e befann sig inne i lägenheten. Han bad poliserna om hjälp för att få henne att gå därifrån. Efter bråket som hade uppstått paret emellan ville mannen inte längre ha flickvänne­n kvar i sin bostad, utan ville helt enkelt gå och lägga sig.

Den ena polisen stannade utanför och pratade med den bitne mannen, som förklarade att han inte ville göra någon polisanmäl­an, utan var nöjd med att ha fått hjälp med att få ut flickvänne­n från lägenheten. Den andre polisen gick in och tog med sig flickvänne­n ut och satte henne i polisbilen. Därefter åkte de två poliserna, med flickvänne­n i bilen, tillbaka till Halmstad utan att vidta några ytterligar­e åtgärder.

Någon vecka senare hade den bitne mannen ångrat sig och ville göra en polisanmäl­an trots allt. Anledninge­n till att han ändrat sig var att paret hade fortsatt bråka och att han såg ingen annan utväg än att göra en anmälan.

När anmälan skulle upprättas kunde man dock inte hitta bilderna som hade tagits på mannens skador vid det första tillfället – eftersom de då inte hade kopplats ihop med någon anmälan. Hela händelsen började utredas och har nu landat i att två poliser åtalas för tjänstefel.

I den stämningsa­nsökan som nyligen lämnades in till Halmstads tingsrätt skriver åklagaren att de båda polismänne­n ”uppsåtlige­n eller av oaktsamhet åsidosatt vad som gällt för uppgiften som polisman” och pekar på det faktum att de aldrig upprättade någon anmälan efter att ha träffat den bitne mannen vid det första tillfället, trots att han hade skador vilket borde ha resulterat i misstankar om misshandel.

De har heller inte vidtagit ”erforderli­ga utrednings­åtgärder såsom att inhämta uppgift från målsägande om vad som inträffat”, som det står i åklagarens gärningsbe­skrivning.

Misshandel är ett sådant brott som ligger under så kallat allmänt åtal vilket, något förenklat, innebär att en anmälan ska skrivas oavsett om brottsoffr­et vill det eller inte.

De båda åtalade poliserna nekar till brott. Den ena av poliserna förklarar i förhör att deras bedömning på platsen var att det handlade om ett ofredande och att man där och då ansåg att det inte behövde skrivas någon anmälan. Under huvudförha­ndlingen kommer båda poliserna att förhöras och den bitne mannen är kallad att vittna. Åklagaren räknar med att huvudförha­ndlingen tar ungefär fyra timmar.

 ?? ??
 ?? BILD: TT/ARKIV ?? Två poliser åtalas för tjänstefel efter att ha larmats ut till ett bråk, men sedan inte vidtagit tillräckli­ga åtgärder på platsen.
BILD: TT/ARKIV Två poliser åtalas för tjänstefel efter att ha larmats ut till ett bråk, men sedan inte vidtagit tillräckli­ga åtgärder på platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden