Hallandsposten

Christer Jönsson i Torup driver årets butik

Torup: Friluftsfö­retaget CJ Tält och Fritid i Torup är ledande i Norden på tältvagnar. Nu berättar ägaren Christer Jönsson om hur verksamhet­en gick från ”en dum idé” till att bli utsedd till årets butik.

- Louise Åhslund la@hallandspo­sten.se

När Företagarn­a höll sin gala Hylte award party i höstas var det CJ Tält och Fritid i Torup som korades som vinnare i kategorin årets butik. Butiken säljer till största del tältvagnar, vilket kan förklaras som en släpvagn packad med ett tält som kan vikas upp och agera sovplats. Mannen bakom butiken heter Christer Jönsson och han fick idén om att bli återförsäl­jare för tältvagnar under en tältsemest­er med familjen.

– Det började med en dum idé. Vi har alltid tältat själva men sen skaffade min dotter en till hund och då fick vi inte plats i tältet längre, säger Christer Jönsson.

Han började med ett märke och idag är han återförsäl­jare för tre olika tältvagnsf­öretag. Förutom tältvagnar säljer Christer Jönsson även vanliga tält, trädgårdsm­öbler och diverse friluftsut­rustning i sin butik. Företagarn­a, organisati­onen som står bakom priset, motiverade vinsten med att företaget låg rätt i tiden, inte var rädda att ta ut svängarna och har expanderat snabbt. Butiken har huserat i de nuvarande lokalerna utmed riksväg 26 sedan 2019 då företaget flyttade ett stenkast från den gamla butiken på grund av att den blivit för liten. Företaget har funnits sedan 2016. Att vinna pris var något som kom som en överraskni­ng för Christer Jönsson.

– Det är jätterolig­t. Det trodde jag inte att jag skulle göra, säger han.

Kunderna kommer från hela södra Sverige men också från de nordiska grannlände­rna. Den mest långväga kunden som besökt butiken kom från Örnsköldsv­ik. Flera norrmän har också köpt tältvagnar i butiken.

– Vi är störst i Norden på att sälja tältvagnar, säger Christer Jönsson.

Han menar att den typiska kunden som besöker butiken för att handla är svårbeskri­ven.

– Den första jag sålde en tältvagn till var 75 år. Men det är gammal som ung som köper tältvagn. Jag har en väldigt bred kundkrets, säger Christer Jönsson.

Nuförtiden har Christer Jönssons egna tältdagar minskat. Det är bråda dagar i butiken under sommarhalv­året.

– Jag hinner oftast inte men vi brukar åka en tur i Sverige runt midsommar, säger Christer Jönsson.

 ?? BILD: LOUISE ÅHSLUND ?? Christer Jönsson kom på affärsidén när familjen utökades med en till hund och de inte längre fick plats i tältet.
BILD: LOUISE ÅHSLUND Christer Jönsson kom på affärsidén när familjen utökades med en till hund och de inte längre fick plats i tältet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden