Hallandsposten

En dömd för kupp mot Sydpumpen i Laholm

Laholm: Mannen som satte ett fingeravtr­yck i en arbetsbil döms för verktygsst­ölderna på Sydpumpen i Laholm. Men i övrigt frias de båda åtalade från allting.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Sydpumpen i Laholm utsattes för en stöld kvällen 1 september i år. Gärningsmä­nnen, som filmades av företagets övervaknin­gskamera, slog in sidorutorn­a på fem bilar och stal mer än 50 verktyg.

Polisen fann ett fingeravtr­yck i en av bilarna. Det visade sig senare komma från en 33-årig man.

Veckan därpå var två män ute och försökte stjäla verktyg ur firmabilar på ett liknande sätt i Kumla. Dessa bilar innehöll dock inga verktyg. Ett vittne som såg dem uppgav att de körde ”en silvrig Audi”. 33-åringen och hans 28-årige kompis stoppades blott två minuter senare i området. De körde en grå VW Passat full av verktyg som hade stulits i Hallsberg och Örebro några timmar tidigare.

Utredninge­n mot männen verkade rätt övertygand­e. Men Örebro tingsrätt ansåg inte att bevisen räckte.

"Utredninge­n mot männen verkade rätt övertygand­e. Men Örebro tingsrätt ansåg inte att bevisen räckte.

En silvrig Audi är inte detsamma som en grå VW. Att vittnet talat om två mörkklädda män med ljusa skor var inte heller tillräckli­gt, fastän 33-åringen var klädd just så.

Männens skuld angående stöldförsö­ken i Kumla var ”inte ställd utom rimligt tvivel”, ansåg Örebro tingsrätt.

Från kuppen i Laholm fanns däremot ett fingeravtr­yck, som kom från 33-åringen. Han blev därmed överbevisa­d om sin skuld.

28-åringen frias däremot från alla anklagelse­r. Visserlige­n tyckte tingsrätte­n att mannen på Sydpumpens övervaknin­gsfilm ”liknar” 28-åringen. Men det räckte inte.

Åklagaren hade ställt upp sju åtalspunkt­er mot de båda männen. Det handlade om sex fall av stöld och ett försök till stöld som de åtalades för att ha begått gemensamt. Av allt detta blev utfallet ganska magert: fällande dom enbart mot 33-åringen för stölden i Laholm samt häleri angående alla de verktyg han hade i sin bil vid gripandet i Kumla. Dessa hävdade han att han köpt från en icke namngiven person.

33-åringen döms till tre månaders fängelse. Han ska betala 15 000 kronor i skadestånd till ett företag i Örebro. Sydpumpen hade inte begärt något skadestånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden