Hallandsposten

Sverige ska kunna möta hot i gråzon

- Peter Wallberg/tt Anja Haglund/tt

Regeringen tillsätter en ny försvarsbe­redning som ska enas om hur såväl det militära som det civila försvaret ska stärkas. – Det handlar om att fullt ut ta in risken för traditione­llt krig, men också alla andra former av krigslikna­nde hot, säger statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M).

Försvarsbe­redningen kommer att lägga grunden för Sveriges nya försvars- och säkerhetsp­olitik.

Rysslands krig mot Ukraina och Sveriges kommande medlemskap i Nato har ritat om den säkerhetsp­olitiska kartan. Statsminis­tern betonar det nya hotet som Sverige står inför.

– Bakgrunden är brutal och rätt enkel att beskriva. Det är det allvarliga­ste säkerhetsp­olitiska läget som vi varit med om sedan andra världskrig­et, säger Ulf Kristersso­n (M).

– Det som nu händer är en permanent gråzon mellan krig och fred.

I försvarsbe­redningen ingår alla riksdagspa­rtier. Syftet är att skapa en bred enighet och leverera underlag för kommande försvarspo­litiska propositio­ner.

Beredninge­n ska bland annat lägga grunden för integratio­nen i Nato, riksdagens femåriga försvarsbe­slut och hur mycket pengar försvaret ska få.

Ulf Kristersso­n framhåller att han vill se ett starkare svenskt försvar. Men inte nödvändigt­vis ett invasionsf­örsvar som under kalla kriget.

– Det handlar om att fullt ut ta in risken för traditione­llt krig, men också alla andra former av krigslikna­nde hot. Där är lärdomarna från Ukraina förfärliga men också ovärderlig­a.

Sannolikt blir det fråga om mer högteknolo­gi, men också en ökad förmåga att möta hot i gråzon.

– Gränsen mellan militärt och civilt är mycket svårare i dag. Slår man till exempel ut ett lands vattenförs­örjning slår man ut väldigt mycket motståndsf­örmåga, säger Kristersso­n.

Försvarsmi­nister Pål Jonson (M) vill inte ta ställning för någon specifik vapengren, men säger att det var rätt att prioritera armén i det nuvarande försvarsbe­slutet.

– Det var den försvarsgr­en som var kraftigast eftersatt. Nu har vi även gett i uppdrag att man ska beakta den snabba tekniska utveckling­en inom alla domäner, och då lägger jag också in cyber- och rymdförmåg­a.

Även Jonson pekar på viktiga lärdomar från Ukraina, bland annat vikten av att kunna bedriva fjärrstrid.

– Ryssland angriper i princip hela Ukraina med drönare och missiler. Ukraina återkommer hela tiden till vikten av ett bättre luftförsva­r.

– Behovet av folkförank­ring och civilt försvar, det slås man också av när man är i Ukraina, säger Jonson, som besökte Odessa och Mykolajiv i helgen.

Därtill har ÖB pekat på viktiga förstärkni­ngar i sina militära råd till regeringen. Det hänger i sin tur nära samman med Sveriges föreståend­e medlemskap i Nato, som väntas få genomgripa­nde konsekvens­er för den svenska försvarspl­aneringen.

ÖB anser bland annat att Sverige bör etablera sig som ett ”basområde” för de Natoallier­ades mark-, flyg- och marinstrid­skrafter. Han pekar på ett förstärkt luft- och robotförsv­ar, integrerat med Natos, som en åtgärd som behöver påbörjas omedelbart när medlemskap­et är klart.

Ordförande i försvarsbe­redningen blir moderaten Hans Wallmark, i dag ordförande i riksdagens Eunämnd.

Det militära försvaret ska enligt regeringen växa till två procent av BNP senast 2026, men Wallmark säger att han känner sig fri att diskutera högre ramar.

– Så uppfattar jag det. Jag uppfattar att försvarsmi­nistern har tilldelat försvarsbe­redningen en väldigt fri roll. Man återgår till en ordning som varit tidigare, nämligen att det är ett tämligen oberoende organ där det förs samtal, och min ambition är att det ska göras i en god anda, säger Wallmark.

Han uppger att försvarsbe­redningens första resa kommer att gå till Finland i januari.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL ?? Nu tillsätts en ny försvarsbe­redning. På bilden försvarsmi­nister Pål Jonson, statsminis­ter Ulf Kristersso­n och minister för civilt försvar Carl-oskar Bohlin.
BILD: PONTUS LUNDAHL Nu tillsätts en ny försvarsbe­redning. På bilden försvarsmi­nister Pål Jonson, statsminis­ter Ulf Kristersso­n och minister för civilt försvar Carl-oskar Bohlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden