Hallandsposten

S varnar för att SD får styra Eu-politiken

- Maria Davidsson/tt

Socialdemo­kraterna varnar för att SD får ett avgörande inflytande över det kommande svenska ordförande­skapet i EU. – Det kommer säkert att låta bra, men vad kommer man i praktiken att göra när det är Jimmie Åkesson som styr den svenska linjen? säger S-ledaren Magdalena Andersson.

På onsdagen ska statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) presentera prioriteri­ngarna inför det svenska ordförande­skapet i EU för riksdagen. Sverige tar över ordförande­klubban vid årsskiftet och förberedel­serna har pågått under flera år. Den nya regeringen har till stor del fått ta över det som den tidigare S-regeringen förberett.

"Vad kommer ett svenskt ordförande­skap, där Jimmie Åkesson håller i kopplet, att driva för linje?

Magdalena Andersson (S)

Trots det är Magdalena Andersson oroad.

– Jag förväntar mig att Ulf Kristersso­n kommer att säga många fina ord, både om rättsstate­ns principer och klimatpoli­tiken, men frågan är ju hur man kommer att agera i praktiken, säger hon.

– Att välja att samarbeta med ett parti som beskriver sig som Sveriges mest Eu-kritiska, som har svårt att ställa sig bakom EU:S grundlägga­nde värderinga­r, som struntar i klimatmåle­n och är kritiska till EU:S klimatpoli­tik – det klart att det är kontrovers­iellt.

Som ordförande­land är det svenska ministrar som kommer att leda förhandlin­gar i rådet, där Eu-länderna möts, och försöka hitta kompromiss­er med Eu-parlamente­t. Under våren kommer bland annat flera migrations­frågor att avgöras, liksom klimat- och energifråg­or.

Till exempel pågår förhandlin­gar som blir avgörande för hur mycket den svenska reduktions­plikten kan sänkas. En het fråga i debatten om höga bränslepri­ser och där regeringen lovat att sänka till EU:S miniminivå. Men resultatet i förhandlin­garna påverkar också klimatmåle­n och utsläppen av koldioxid.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAH ?? Matilda Ernkrans (S), vice ordförande i Eu-nämnden och Magdalena Andersson (S).
BILD: PONTUS LUNDAH Matilda Ernkrans (S), vice ordförande i Eu-nämnden och Magdalena Andersson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden