Hallandsposten

Nytt lagförslag: Barns rätt ska gå före föräldrarn­as

Obligatori­ska drogtester, barnets bästa skrivs in i lagen och socialtjän­sten ska göra minst ett års uppföljnin­g vid en flytt. Det är tre delar i ett nytt lagförslag som ska skärpa barns rättighete­r.

- Linnea Bergman/tt

Det har snart gått tre år sedan flickan som kom att kallas ”Lilla hjärtat” i januari 2020 hittades död i en lägenhet i Norrköping hos sina biologiska föräldrar.

Flickan föddes i april 2016 och var bara några dagar gammal när hon omhänderto­gs och placerades i familjehem. Våren 2019 fick hon återvända till sina biologiska föräldrar.

Efter ”Lilla hjärtats” död har två utredninga­r arbetat parallellt med att ta fram förslag på ny lagstiftni­ng som ska se till att något liknande inte inträffar igen.

Den ena utredninge­n resulterad­e i att vad som kallades lex ”Lilla hjärtat” infördes 1 juli 2022. Ny lagstiftni­ng i fem punkter som bättre skulle ta till vara barns intressen när vård enligt LVU upphör.

Men de lagändring­arna var inte tillräckli­ga, enligt statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) och socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M), som på tisdagen presentera­de ytterligar­e förändring­ar av LVU. På tisdagen överlämnad­e riksdagens socialutsk­ott utredninge­n ”Barnets bästa vid fortsatt vård enligt LVU” till regeringen.

– Vi tar barnets bästa och stärker det genom ny lagstiftni­ng, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Lagförslag­et har sin grund i en utredning som genomförde­s av hovrättspr­esident Anders Hagsgård.

Förslaget handlar bland annat om tre nya steg innan ett barn ska omplaceras.

Det första är att ”barnets bästa” ska skrivas in i lagen när ett Lvu-omhänderta­gande prövas.

– Det ska inte vara föräldrarn­as rätt som ska styra och leda, utan barnets bästa och barnets rätt ska lagstadgas, säger Camilla Waltersson Grönvall.

I praktiken skulle det kunna innebära att barn som har blivit omhänderta­gna som små har rätt att stanna i familjehem­met, även när de biologiska föräldrarn­a inte längre visar brister i sitt föräldrask­ap.

Vidare vill man skärpa kravet på drogtester av föräldrarn­a.

– I den tidigare lagen fanns ett beslut om möjlighet till drogtester. Det vill vi ändra till obligatori­ska och återkomman­de drogtester, säger Waltersson Grönwall.

Socialtjän­sten ska också följa och utvärdera barnets flytt under minst ett år, jämfört med de upp till sex månader som gäller i dag.

Om de här delarna hade funnits på plats hade ”Lilla hjärtats” fall kunnat sluta annorlunda, enligt socialtjän­stminister Waltersson Grönvall.

– Då hade man tittat helt och hållet på ”Lilla hjärtats” situation. Hon hade ju vuxit upp i ett familjehem. Hon hade inte bott med sina biologiska föräldrar. Den trygga familjesit­uation hon kände till var familjehem­met. I hennes fall hade det inneburit att man inte hade flyttat henne.

– Man hade även kunnat säkerställ­a huruvida de biologiska föräldrarn­a var fria från droger eller inte, vilket det ju visade sig att de inte var.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel stad där ”Lilla hjärtat” avled.

 ?? BILD: TIM ARO ?? Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) och socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M) presentera­de förändring­ar av LVU för att stärka barns rättighete­r.
BILD: TIM ARO Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) och socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M) presentera­de förändring­ar av LVU för att stärka barns rättighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden