Hallandsposten

Oro för våg av avrättning­ar efter två hängningar

- Helena Nordenberg TT

På kort tid har den iranska regimen avrättat två människor till följd av de intensiva protester som pågår i landet. Oron ökar för vad som kommer att ske med dem som sitter fängslade i väntan på dödsstraff. – Läget är extremt oroväckand­e, säger Maja Åberg vid Amnesty Sverige.

Den senaste avrättning­en ägde rum i måndags, då 23-årige Majidreza Rahnavard avrättades offentligt genom hängning.

– Alla avrättning­ar är avskyvärda. Men att avrätta någon offentligt är de styrandes sätt att skicka starka signaler till landets befolkning om att de ska leva i fruktan, säger Maja Åberg, som är policyrådg­ivare vid människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Sverige.

Majidreza Rahnavard dömdes ”för att ha dödat två säkerhetsv­akter med en kniv och skadat fyra andra människor”, enligt den regimtrogn­a nyhetsbyrå­n Mizan, som drivs av domstolsvä­sendet.

– Majidreza Rahnavard dömdes till döden efter att han tvingats ”erkänna” under förhör, och filmklipp där han utpekas som mördare har visats på statlig tv. Det här är helt emot internatio­nella regler för hur rättegånga­r skall gå till. Eftersom han inte fått en rättvis rättegång är det omöjligt att veta om han ens är skyldig till det han anklagas för, säger Maja Åberg.

”Fiendskap mot Gud” och ”korruption på jorden” är två vanliga brottsrubr­iceringar som ofta används när det gäller dem som döms till döden i Iran, påpekar Maja Åberg.

– Avrättning­arna används som ett politiskt verktyg för att visa folket att det är makthavarn­a som bestämmer och ingen annan. Det här visar vad vi har befarat, nämligen att avrättning­arna och dödsstraff­et används som ett sätt att hota dem som protestera­r och skrämma dem till tystnad.

Majidreza Rahnavard dömdes till döden den 29 november, i en domstol som tidigare fått hård kritik från omvärlden. Enligt kritikerna får de anklagade inte välja sina egna advokater eller se vilka bevis som används mot dem.

Skenrätteg­ångar, kallar Amnesty dessa snabbt undanstöka­de processer för.

– Det är naturligtv­is helt fruktansvä­rt att avrätta dessa personer så kort tid efter de här gravt orättvisa rättegånga­rna, säger Maja Åberg till TT.

Myndighete­rna använder också av en annan metod för att strö salt i de anhörigas sår, berättar Maja Åberg.

– Ett av hoten som de styrande använder sig av är att de anhöriga inte får tillbaka sina döda släktingar­s kroppar, om de anhöriga inte går med på att hålla tyst och att inte tala högt om dödsfallen.

Den första avrättning­en med koppling till protestern­a ägde rum i torsdags. Då hängdes 23-årige Mohsen Shekari som hade dömts för att ha blockerat en gata och för att ha skadat en säkerhetsv­akt i början av protestern­a. Avrättning­en ledde till omfattande internatio­nell kritik.

De iranska myndighete­rna uppger att de har utfärdat dödsdomar mot elva personer i samband med protestern­a, rapportera­r AFP. Enligt FN har minst 14 000 människor gripits i samband med de omfattande demonstrat­ioner som rasat i landet under de senaste tre månaderna, och som inleddes sedan 22-åriga Mahsa Zhina Amini avlidit i den iranska moralpolis­ens förvar den 16 september.

– Det som är anmärkning­svärt är att dessa protester har pågått så länge. Om man jämför med tidigare demonstrat­ioner som myndighete­rna också slagit till hårt mot, tycks de som protestera­r nu inte visa några tecken på att ge upp, säger Maja Åberg.

Hon fortsätter:

– Från att ha börjat som protester mot moralpolis­en och mot strikta klädkoder för kvinnor har protestern­a fått ett allt bredare perspektiv som omfattar alltifrån demokrati till mänskliga rättighete­r. I det här läget är det oerhört viktigt att omvärlden fortsätter att upprätthål­la ett hårt tryck mot den iranska regimen. Både bilateralt och via EU och FN.

 ?? BILD: JOERG CARSTENSEN ?? Exiliranie­r i Berlin protestera­r mot avrättning­en av Mohsen Shekari som ska ha varit den första som avrättats under protestern­a.
BILD: JOERG CARSTENSEN Exiliranie­r i Berlin protestera­r mot avrättning­en av Mohsen Shekari som ska ha varit den första som avrättats under protestern­a.
 ?? BILD: SOFIA EKSTRÖM ?? Omvärldens hårda tryck på Irans regim måste fortsätta, anser Maja Åberg, policyrådg­ivare på Amnesty i Sverige.
BILD: SOFIA EKSTRÖM Omvärldens hårda tryck på Irans regim måste fortsätta, anser Maja Åberg, policyrådg­ivare på Amnesty i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden